GRANICA S BIH

Pusić: Hrvatska se ničega ne odriče!

01.08.2012 u 13:26

Bionic
Reading

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Vesna Pusić izjavila je, gostujući u programu Hrvatskog radija, da se 'Hrvatska se ne odriče ničega' ukoliko Sabor Hrvatske ratificira Sporazum Tuđman - Izetbegović iz 1999. godine, a prema kojem bi vrh Kleka te Veliki i Mali Školj trebali pripasti Bosni i Hercegovini, javlja Agencija Anadolija

Ministrica Vesna Pusić otkrila je da se o ratifikaciji sporazuma Tuđman - Izetbegović u Hrvatskoj razgovara već nekoliko mjeseci, potvrđujući da će on sigurno ići u ratifikaciju u Sabor Hrvatske.

Istaknula je da će ustavni stručnjaci morati odrediti je li za usvajanje dokumenta potrebna obična ili dvotrećinska većina u Saboru.

'Hrvatska definira granice svog teritorija, onoga što faktički jest njezin teritorij, ne samo na tim točkama, nego na 1.000 kilometara granice. To je jedna procedura koja je dugotrajna i komplicirana i koja je postignuta u vrijeme kada je hrvatski predsjednik bio Franjo Tuđman, a predsjednik BiH Alija Izetbegović. Bio je spreman za ratifikaciju 2005. godine. Iz nekih razloga tada nije ratificiran i vrlo je vjerojatno da će na taj način i u toj formi biti predložen za ratifikaciju. Svako rješenje ima svoje plusove i minuse, ali zapravo u takvim stvarima vjerojatno jedna SWOT analiza pokazuje prevladavaju li plusovi nad minusima. U ovom slučaju nam se činilo već prije nekoliko mjeseci, kad smo počeli o tome razgovarati, da je tako i vrlo vjerojatno će takav prijedlog, u toj formi ići u Sabor na ratifikaciju', kazala je Pusić.

Potvrdila je da je 27. srpnja u Motovunu s ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom razgovarala o situaciji koja nastaje s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, a i s činjenicom da od 1999. godine postoji potpisan, ali ne i ratificiran, Sporazum o granici između Hrvatske i BiH, i o činjenici da 'Hrvatska prvo želi i treba spojiti svoj vlastiti teritorij, a i teritorij EU-a kad iduće godine postane članica'.

'Da, s druge strane, BiH ima interesa za Luku Ploče kao transportnu točku za BiH. To su teme o kojima, prema mom mišljenju, jest pametno razgovarati i treba postići racionalne dogovore u korist obje zemlje te mislim da smo tu na dobrom putu', izjavila je Pusić.