NADA I UTJEHA ŽRTVAMA

Obama impresioniran heroinom iz Denvera

23.07.2012 u 09:49

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama u nedjelju je otputovao u Colorado kako bi ponudio nadu i utjehu žrtvama napadača koji je u kinu u Aurori, predgrađu Denvera, u petak ubio 12 i ranio 58 osoba

Nakon što se privatno sastao s obiteljima poginulih Obama je kazao da je slušao priče o onima koji su ubijeni i onima koji su riskirali svoje živote kako bi pomogli drugima. 'Oni nas uvjeravaju da će nakon tame doći svjetliji dan', rekao je Obama u sveučilišnoj bolnici u Aurori, prepričavajući priču o mladoj ženi koja je zaustavila krvarenje ranjenom prijatelju jednom rukom, a drugom, istovremeno, mobitelom pozivala pomoć.

Nakon što je pravda zadovoljena sjećanje će se fokusirati na žrtve, a ne napadača, kazao je Obama. U televizijskom obraćanju nakon sastanka s obiteljima rekao je da ih nacija gleda i s njima dijeli njihovu tugu. Prije komemoracije u Aurori poručio je da će 'cijela zemlja danas biti tamo u molitvi i razmišljanju'.

U tom je gradu iznikao improvizirani spomenik, dok su diljem zemlje u nedjelju Amerikanci oplakivali mrtve i odavali počast onima koji su spasili druge te raspravljali bi li kontrola naoružanja spriječila slične tragedije.

Maskirani i naoružani napadač koji je ubio 12 ljudi na ponoćnoj premijeri novog filma o Batmanu je 24-godišnji James Eagan Holmes. Nakon što je uhićen i odveden u ćeliju Holmes, prema pisanju američkih medija, nije pokazivao kajanje, a u izoliranoj čeliji se ponašao iracionalno.