SIMBOLIČNA DIMENZIJA

Tadić: S Thacijem sam se rukovao iz pristojnosti

08.07.2012 u 16:38

Bionic
Reading

Lider Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je u nedjelju da rukovanje sa kosovskim premijerom Hashimom Thacijem na Croatia summitu u Dubrovniku nema nikakav povijesni značaj, već da je to bilo pristojno rukovanje s predstavnicima Albanaca s Kosova

Gostujući na televiziji, Tadić je rekao da taj trenutak ipak ima 'simboličku dimenziju'. 'Ne treba ga ni podcjenjivati, to nije akt tako velikog dosega. Mnogo je važnije konačno dovršiti pregovore i pronaći rešenje za Kosovo', rekao je Tadić, prenosi Blic.rs.
Prema Tadićevim riječima, na summit ga je pozvao hrvatski premijer Zoran Milanović, a kako je istaknuo, važno je i da Srbija sudjeluje na međunarodnim forumima na kojima se donose odluke.

'Ako netko misli da ne trebamo sudjelovati tamo gdje se donose odluke, onda ima problema s logikom. Naša muka oko Kosova limitirala je sudjelovanje na međunarodnim forumima', primijetio je Tadić.

Lider DS-a je napomenuo da se ne bi bunio ni da je neko drugi iz oporbe sudjelovao na takvom forumu dok je on bio predsjednik. Dodao je da nazočnošću na Croatia summitu nije prekršio nijedan akt državne politike jer tamo, kako je kazao, nitko nije sudjelovao od predstavnika države Srbije.

Tadić je naveo da Srbija ne može riješiti problem Kosova ako ne razgovara s legitimnim predstavnicima ljudi na Kosovu.
'Ovo nije izbor ljepotice, ovo je situacija u kojoj mi imamo realne sugovornike koji imaju legitimitet. Mi ne možemo izabrati sugovornike, ali imamo problem koji trebamo riješiti. Ako ga ne riješimo, nećemo moći ući u EU s punim kapacitetom', kazao je Tadić.