sastanak u bruxellesu

Kurti spreman potpisati sporazum, Vučić odbio?

26.10.2023 u 22:18

Bionic
Reading

Kosovski premijer Albin Kurti izrazio je u četvrtak u Bruxellesu spremnost da potpiše sporazum o putu prema normalizaciji i njegov aneks o provedbi, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, kako navodi kosovska vlada u priopćenju, to je odbio.

Vučić i Kurti pozvani su u četvrtak u Bruxelles gdje su na marginama samita EU-a odvojeno razgovorali s čelnicima Njemačke, Francuske i Italije te s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, visokim predstavnikom EU-a za vanjsku i sigurmosnu politiku Josepom Borrellom i posebnim izaslanikom za zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

"Republika Kosovo je prihvatila temeljni sporazum koji je Europska unija predložila 27. veljače 2023. i aneks o njegovoj provedbi od 18. ožujka 2023. u Ohridu", objavio je u priopćenju Kurti, koji nakon niza razgovora koji su trajali cijelo popodne nije davao izjave.

EU je tada, 27. veljače i 18. prosinca objavio da su se obje strane složile s tim sporazumima, ali oni nisu potpisani. Kurti je i tada govorio da je spreman potpisati, ali je Vučić odbio.

Vučić je u četvrtak nakon niza sastanaka izjavio novinarima da nije točno da je danas odbio potpisati jer o tome i nije bilo riječi.

"To su trikovi prištinskih vlasti, koji puštaju u svoje medije da je Vučić odbio, a bit je u tome da nije pitanje potpisa nego provedbe onoga što je nekada potpisano i u međuvremenu dogovoreno", rekao je Vučić.

Dodao je da na tim sastancima nije bilo riječi o bilo kakvom potpisivanju, nego o provedbi onoga što je ranije potpisano, među ostalim sporazuma o formiranju zajednica općina sa srpskom većinom iz 2013. koji još nije proveden.

"Srbija je u skladu sa svojom politikom jasno kazala kako želi da se provedu svi sporazumi, od onoga o formiranju zajednice općina sa srpskom većinom iz 2013. do onih koji su postignuti kasnije u Bruxellesu i Ohridu", rekao je Vučić.

Vučić je pritom dodao da je uvijek isticao da Srbija ne može prihvatiti članstvo Kosova u UN-u ni neovisnost Kosova, ali da je spremna provesti sve ono što je dogovoreno. Rekao je da je i najnoviji europski prijedlog statuta zajednice općina sa srpskom većinom predstavlja dobru osnovu za nastavak rada u budućnosti.

U priopćenju kosovske vlade kaže se da je Vučić "odbio potpisati sporazum s Kosovom i zatražio da se prihvati popratno pismo koje bi praktično poništilo tri načela osnovnog sporazuma, provedbni aneks i prijedlog petorice izaslanika od 21. listopada" (prijedlog statuta zajednice općina).

U tekstu sporazuma oko kojeg je prema EU-u postignuta suglasnost 27. veljače,  kaže se da će dvije strane razvijati "normalne, dobrosusjedske odnose na temelju jednakih prava", da će "međusobno priznavati dokumente i nacionalne simbole, uključujući putovnice, diplome, registarske pločice i carinske pečate".

Obje strane će se voditi ciljevima i načelima utvrđenima u Povelji Ujedinjenih naroda, posebice onima o suverenoj jednakosti svih država, poštivanju njihove neovisnosti, autonomije i teritorijalne cjelovitosti, pravu na samoodređenje, zaštiti ljudskih prava i nediskriminacije.

U tekstu se također kaže da strane polaze od pretpostavke da niti jedna od dvije ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi niti djelovati u njezino ime, a Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Ta odredba proturječi Vučićevoj izjavi da nikad neće priznati neovisnost Kosva i članstvo u UN-u.