POVIJESNI SUSRET

Boris Tadić i Hashim Thaci rukovali su se na kraju Summita

07.07.2012 u 15:36

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić i premijer Kosova Hashim Thaci srdačno su se rukovali na kraju Croatia summita u Dubrovniku. Ipak, Tadić je nakon rukovanja kazao kako 'ovom susretu koji je postao upriličen slučajno ne bi davao neki povijesni značaj'

'Nisu dogovoreni sastanci s premijerom Thacijem, ali dobro je da smo se sreli nakon toliko godina i razgovarali o Kosovu i Metohiji. Nije dobro da ne sudjelujemo na regionalnim sastancima upravo zbog pitanja Kosova i Metohije. Problem Kosova s kojim se suočavamo moramo rješavati zbog Srba i Albanaca, ali i zbog života svih u ovoj regiji. To je korisno i s gospodarskog gledišta, ali i sigurnosnog, te bolje perspektive svih zemalja regije.

Teško je predvidjeti što će se događati u budućnosti, smatram da je bitno sve probleme u regiji rješavati jer ćemo u suprotnome kao regija zaostajati i time ćemo svi, a ne samo Srbi i Albanci, biti pogođeni. Ovom susretu koji je postao upriličen slučajno ne bih davao neki povijesni značaj', izjavio je Tadić.

Njihovo rukovanje komentirao je hrvatski premijer Milanović kazavši da je to dobra stvar koja postavlja dobre standarde za budućnost: 'Rukovanje je jedna dobra stvar, možda postavlja dobar standard za ubuduće jer uvijek se bilo teško dogovoriti. Vjerujem da ćemo dogodine biti domaćini i jednima i drugima.'

Iako je bila pozvana na dvodnevnu konferenciju u Dubrovniku, Srbija nije poslala svog predstavnika, a zbog dolaska kosovskog premijera nitko od dužnosnika Srbije nije ni ranijih godina sudjelovao na ovom dubrovačkom skupu.


Hina: Hrvatska nema megalomanskih pretenzija biti regionalnim liderom

Hrvatski premijer Zoran Milanović u subotu je na zatvaranju 7. Croatia summita u Dubrovniku poručio da Hrvatska ima važnu ulogu u regiji, ali nema megalomanskih pretenzija biti regionalnim liderom, javlja Hina. 'Uloga Hrvatske je važna, mi želimo biti aktivni član, ali ne želimo biti lideri. Nemamo nikakvih megalomanskih pretenzija', kazao je Milanović dodavši da želi da Hrvatska bude jedna uređena država.

'Tu smo da pomognemo našim susjedima jer imamo i poslovne i ljudske interese', poručio je šef hrvatske vlade na završnoj tiskovnoj konferenciji u Dubrovniku. Također je zaželio da 'sve ono što nas je proganjalo posljednjih 20 godina bude iza nas'.