riječi iz sudnice

Obrana tvrdi da Thaci nije kontrolirao gerilce OVK-a

04.04.2023 u 13:04

Bionic
Reading

Odvjetnici bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thacija rekli su u utorak da on nije kontrolirao Oslobodilačku vojsku Kosova (OVK) u vrijeme kada su se dogodili ratni zločini za koje ga se optužuje i ustvrdili da su ti zločini bili posljedica nekontrolirane lokalne aktivnosti

Thaci i trojica suoptuženika optuženi su po 10 točaka optužnice za progon, ubojstva, mučenja i prisilne nestanke ljudi tijekom i nedugo nakon pobune 1998.-1999. koja je dovela do proglašenja neovisnosti Kosova od Srbije.

Thaci je u utorak rekao pred posebnim sudom za ratne zločine da osjeća "tugu i bol" za sve žrtve sukoba na Kosovu 1998-99.

"Hashim Thaci nije kontrolirao OVK, zapovjednici zona jesu", rekao je odvjetnik Gregory Kehoe drugoga dana Thacijeva suđenja na posebnom sudu u Den Haagu.

Tužitelji su u ponedjeljak rekli da su optuženici vodili nasilnu kampanju protiv političkih protivnika te manjinskih etničkih Srba i Roma kako bi stekli potpunu kontrolu.

Stotine njihovih žrtava bile su smještene u zatvorima širom Kosova u strašnim uvjetima, a 102 je ubijeno, po optužnici. Većina žrtava bili su Albanci.

Po obrani, Thaci ne niječe da su zločine počinili Albanci.

"Ali ne priznaje.. da su zločini počinjeni kao politika vodstva kako tvrdi tužiteljstvo", rekao je Kehoe.

Obrana tvrdi da Thaci, osim što nije imao kontrolu nad OVK-om, nije imao ni motiva da počini ratne zločine jer je znao da će izgubiti potporu Zapada, osobito SAD-a.