IZA ZATVORENIH VRATA

Erjavec u odboru o pripremama za arbitražu s Hrvatskom

27.06.2012 u 20:44

Bionic
Reading

Vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta u srijedu je iza zatvorenih vrata raspravljao o pripremama Slovenije u vezi postupaka na arbitražnom sudu koji će rješavati granični prijepor s Hrvatskom

Kako je nakon sastanka iza zatvorenih vrata rekao ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, zastupnici su bili zadovoljni relevantnim i kvalitetnim odgovorima koje im je dao u vezi aktivnosti ministarstva vanjskih poslova glede arbitraže, a vladu su obvezali da ih i dalje informira o svim postupcima.

Erjavec je rekao da će slovenska vlada na jesen potvrditi podnesak-memorandum sa svojim argumentima u graničnom prijeporu koji je dužna dostaviti arbitražnom sudu. Prije toga sa sadržajem memoranduma bit će upoznat i parlament.

Erjavec je novinarima nakon sastanka u parlamentu rekao da će se uskoro u Dubrovniku sastati sa svojom hrvatskom kolegicom Vesnom Pusić, te da uz granični prijepor koji će riješiti arbitraža Slovenija i Hrvatska imaju još neka otvorena pitanja.


Među njima je i pitanje hrvatskih štediša nekadašnje Ljubljanske banke, upozorio je Erjavec, dodavši da će i o tome razgovarati s hrvatskom, ministricom vanjskih poslova i europskih integracija.

Slovenija po Erjavčevim riječima 'nije zadovoljna' što se pred hrvatskim sudovima i dalje odvijaju postupci u kojima hrvatski štediše tuže Ljubljansku banku zbog neisplaćene stare štednje. Erjavec je ponovio više puta izraženo stajalište Ljubljane da je to pitanje stvar sukcesije bivše SFRJ, odnosno jamstava za deviznu štednju i da je Hrvatska u vezi s tim prihvatila određene obveze tijekom pristupnih pregovora s EU-om.