'OZBILJNO STANJE'

Moskva prihvatila poziv na skup o Siriji u Ženevi

26.06.2012 u 19:23

Bionic
Reading

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prihvatio je poziv posrednika Kofija Annana za sudjelovanje na konferenciji o Siriji koja će se 30. lipnja održati u Ženevi, rekao je u utorak ruski veleposlanik u UN-u Vitalij Čurkin. Nešto kasnije, Lavrov je rekao da je sudjelovanje Irana ključno za uspjeh sastanka posvećenog eskalaciji sukoba u Siriji, koji izaslanik UN-a i Arapske lige Kofi Annan planira održati ovoga vikenda u Ženevi

Sergej Lavrov prihvatio je službeno poziv na konferenciju kontaktne skupine u Ženevi' u subotu, rekao je novinarima.

Zbog 'ozbiljnog' stanja u Siriji 'moramo udvostručiti napore', istaknuo je, dodavši: 'Tom skupu pridajemo veliku važnost. Kao što znate, Rusija je predložila da se održi međunarodna konferencija o Siriji'.

Prijedlog o održavanju konferencije iznio je izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju Kofi Annan čiji se mirovni plan u šest točaka ne provodi, premda je 12. travnja formalno stupio na snagu.

Na skupu će se na razini ministara vanjskih poslova sastati pet stalnih članica UN-ova Vijeća sigurnosti (SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija) te zemlje regije koje imaju utjecaja na sudionike sukoba u Siriji. Postavlja se i pitanje dolaska drugih zemalja poput Irana, ali zasad nema suglasnosti o tome.


Čurkin je dao izjavu prije konzultacija iza zatvorenih vrata u Vijeću sigurnosti o Siriji, na kojima 15 članova treba saslušati izvješće Annanova zamjenika Nasera al-Kidve

UN u Ženevi u utorak još nije bio dobio potvrdu informacije o održavanju konferencije u subotu.

'Što se tiče mogućnosti održavanja konferencije 30. lipnja ona je i dalje neizvjesna, naime nemamo nikakve potvrde', rekla je direktorica ureda za informiranje UN-a u Ženevi Corinne Momal-Vanian na tiskovnoj konferenciji.

Rekla je da se nada potvrdi 'danas poslijepodne, ili možda sutra'.

Rusija smatra Iran presudnim za uspjeh razgovora o Siriji

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u utorak je rekao da je sudjelovanje Irana ključno za uspjeh sastanka posvećenog eskalaciji sukoba u Siriji, koji izaslanik UN-a i Arapske lige Kofi Annan planira održati ovoga vikenda u Ženevi.

Lavrov je dodao će on, bez obzira na nazočnost iranskih predstavnika, sudjelovati na međunarodnoj konferenciji koju Annan nastoji organizirati 30. lipnju Ženevi.

'Mi smo spremni ići. Iran mora biti nazočan. Inače bi krug sudionika bio nepotpun i ne bi okupio sve koji imaju utjecaja na sve strane u Siriji', rekao je Lavrov novinarima.

'Mislim da Iran mora biti pozvan. Glede toga postoji razumijevanje među onima koji najaktivnije organiziraju konferenciju', rekao je Lavrov na marginama posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Jordanu.