Svijet NESTABILNO U REGIJI

Irak strahuje od prelijevanja sirijske krize

Sirijsko rušenje turskoga aviona znak je ozbiljne eskalacije sirijskoga sukoba, rekao je irački ministar vanjskih poslova u subotu i dodao da se boji prelijevanja te krize u susjedne zemlje

Sirija je u petak srušila turski vojni zrakoplov nad Sredozemljem, a službena Ankara objavila je da će poduzeti sve što je potrebno jer taj incident prijeti otvaranjem nove dimenzije 16-mjesečnog ustanka protiv sirijskoga predsjednika Bashara al-Assada.

'Naša je glavna briga prelijevanje krize u susjedne zemlje', rekao je Hošijar Zebari na konferenciji za novinare sa švedskim, bugarskim i poljskim ministrom koji su kao predstavnici EU-a došli u Bagdad.

'Nijedna zemlja nije imuna na takvo prelijevanje zbog sastava društva, odnosa i veza (...) te etničke dimenzije', rekao je.

Sirijska je vojska u subotu granatirala pobunjenike u gradu Deir al-Zoru i ubila najmanje 28 ljudi, objavili su oporbeni aktivisti. Taj je grad u istočnome dijelu zemlje na području u kojem se proizvodi nafta, uz granicu s Irakom.

Među žrtvama su tri žene i više djece, a riječ je ponajviše o civilima ubijenima kad su im granatirane kuće u četvrtima Stari aerodrom i al-Hamidja, saznao je Reuters iz bolničkih izvora. 'Mrtvih je vjerojatno i više. U mrtvačnici ima više tijela, ali još nisu identificirana', dodao je taj izvor.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još