NAPETO U EGIPTU

Nejasno je li Mubarak živ ili mrtav

20.06.2012 u 12:00

Bionic
Reading

Viši časnici i vojni izvori kazali su kako je 84-godišnji bivši predsjednik Egipta u komi i da ga aparati održavaju na životu. Dodali su i kako nije klinički mrtav, što su državni mediji izvijestili ranije u utorak. No nakon što je prevezen u vojnu bolnicu iz zatvora, novi osjećaj nesigurnosti obuzeo je Egipćane koji očekuju rezultate predsjedničkih izbora, piše Reuters

Tko god bude proglašen novim predsjednikom u četvrtak, ovlasti će mu biti znatno smanjene, što je učinjeno u posljednji trenutak dekretom vladajućih generala koji su naredili i islamističkom parlamentu da se raspusti, piše Reuters.

Agencija MENA javila je ranije u utorak, pozivajući se na liječničke izvore, kako je Mubaraku prestalo kucati srce te da su liječnici proglasili kliničku smrt nakon neuspjelog pokušaja oživljavanja.

Mubarakov odvjetnik Farid el-Deeb izjavio je jednu lokalnu TV postaju kako je svrgnuti egipatski predsjednik u komi, ali još uvijek živ te da su pokušaji oživljavanja ipak bili uspješni, a tu vijest su potvrdili i vojno-sigurnosni izvori.

Državna televizija je najavila da će službena izjava o stanju Hosnija Mubaraka 'biti izdana vrlo skoro'.

Zasad se samo pouzdano zna da je Mubarak u vojnoj bolnici u Kairu nakon što je pretrpio srčani i moždani udar i pao u komu te da je disao uz pomoć aparata.

Mubarak (84) je imao niz ozbiljnih zdravstvenih problema otkako je zbačen u veljači prošle godine. On je bio u medicinskom krilu civilnog zatvora Torah otkako je 2. lipnja osuđen na doživotni zatvor za svoju ulogu u ubijanju prosvjednika. Mubarakovo zdravlje je predmet nagađanja tijekom većega dijela posljednjih godina njegove 30-godišnje vladavine. Na suđenje je u sudnicu dovožen na bolničkim nosilima mada nije bilo jasno od čega boluje.