PUSIĆ U BERLINU

I Njemačka će čekati s ratifikacijom Pristupnog ugovora

16.06.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u petak je uspješno obavila prvi službeni posjet Saveznoj Republici Njemačkoj, gdje se susrela s kolegom Guidom Westerwelleom, političarima iz Europskog odbora, ali i savjetnikom kancelarke Angele Merkel. U izjavi za tportal ministrica Pusić ističe da Njemačka snažno podržava Hrvatsku na završetku puta u punopravno članstvo u Europskoj uniji i željela bi čim prije ratificirati hrvatski Pristupni ugovor. No Berlin nije siguran kad će se to dogoditi, ne krije Pusić, jer žele vidjeti ukupne rezultate i izvješće o monitoringu

'Nama je u cilju da čim prije izvršimo sve svoje zadatke i da Njemačka ratificira naš Pristupni ugovor već nakon izvješća u monitoringu koji očekujemo u listopadu', naglašava ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

U Berlin je stigla samo dan nakon što je njezina slovenskoga kolegu Karla Erjavca primio njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle i s njime razgovarao o slovenskoj ratifikaciji, ali i Ljubljanskoj banci, pa smo Pusić pitali je li bilo govora o slučaju Ljubljanske banke i odnosima Hrvatske i Slovenije.

'Pitali su, ali sam rekla kako je naš stav nepromijenjen kao i svih ovih 18 godina. Smatramo da to trebaju riješiti Hrvatska i Slovenija same jer to nije 'europsko' pitanje. Uvjereni smo kako ćemo to sami riješiti, ali je normalno i da smo oko toga i oprezni. Pitanje Ljubljanske banke je važno i ne smije se uzimati olako.', kaže Pusić.

Berlin je posebno zanimalo što je s ukidanjem tzv. taksa za mobilne operatere, a ministrica naglašava da je to riješeno pitanje i da će one prestati postojati 30. lipnja ove godine, kako je Vlada RH ranije i najavila.

Njemačka od Hrvatske očekuje da i dalje bude lider u regiji, a u tom se kontekstu očekuje mnogo i od suradnje Hrvatske sa svim susjedima, posebno s kriznom BiH.

'Očekujemo da će profunkcionirati zajednički Centar za euroatlantske strategije i da ćemo Sarajevu uspješno prenijeti svoja znanja, vještine i iskustva', poručila je na kraju hrvatska ministrica vanjskih poslova.