OTVORENI ZA PREGOVORE

Kirchner u UN-u traži dijalog o Falklandima

15.06.2012 u 09:30

Bionic
Reading

Argentinska predsjednica Cristina Kirchner u četvrtak je u UN-u zatražila od Velike Britanije da počne pregovore o Malvinima (Falklandskim otocima), na koje Buenos Aires i dalje polaže suverenitet trideset godina nakon završetka rata

'Ne tražimo puno, samo dijalog. Ne tražimo da budemo u pravu. Samo tražimo (od Velike Britanije) da sjedne za pregovarački stol', istaknula je Kirchner u povijesnom govoru u UN-ovu posebnom odboru o dekolonizaciji, točno 30 godina nakon završetka rata u kojemu je bilo 900 mrtvih.

'Argentina je otvorena za pregovore', dodala je Kirchner, čija zemlja i dalje polaže pravo na to otočje s 3.000 stanovnika smješteno u južnom Atlantiku, kojim Britanci vladaju od 1833.

Argentinska je predsjednica pritom optužila Veliku Britaniju da koristi svoj status stalne članice Vijeća sigurnosti, ali je odbacila mogućnost bilo kakva novog sukoba kako bi se ispravila 'uvreda', kako je rekla, nanesena njezinoj domovini. 'Ne želimo još mrtvih, ne želimo još ratova', kazala je.

Na susretu s Kirchner glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je da je 'svjestan snažne potpore' koju argentinski zahtjevi imaju u Južnoj Americi, po priopćenju organizacije.

Vlada na tom otočju koje Argentinci nazivaju Malvinima, odlučila je 2013. provesti referendum o statusu otočja.