ISTRAŽIVANJE PEW-A

Obama popularan u Europi i Japanu, ali ne i u Kini

13.06.2012 u 12:02

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama koji će se kandidirati za drugi mandat na izborima u studenom, ljubimac je anketa u Europi i u Japanu, ali loše stoji u Kini i u muslimanskim zemljama, po istraživanju koje je u srijedu objavio istraživački centar Pew

Na pitanje 'Zaslužuje li Obama ponovni izbor?', potvrdno je odgovorilo 92 posto ispitanika u Francuskoj, 89 posto u Njemačkoj, 73 posto u Velikoj Britaniji i 66 posto u Japanu, po tom istraživanju provedenom u 21 zemlji.

O takvom povjerenju Obama može samo sanjati u domovini, gdje mu potporu pruža 47 posto glasača, a njegovu protivniku, republikancu Mittu Romneyju 43 posto, po zadnjoj anketi Wall Stree Jorunala/NBC-a objavljenoj 23. svibnja.

No izgledi za ponovni izbor domaćina Bijele kući bili bi upitni kada bi mogli glasovati građani nekih drugih zemalja: u većini islamskih zemalja glavnina javnog mišljenja smatra da Obama ne zaslužuje ponovni izbor: to misli 62 posto Libanonaca, 73 posto Jordanaca i 76 posto Egipćana.

Obaminu drugom mandatu protivi se 39 posto Kineza i 27 posto Rusa.

Čak i u zemljama s visokom potporom, Obamina popularnost pada u odnosu na 2009. kada je preuzeo dužnost. U pet anketiranih europskih zemalja (Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Španjolska, Poljska), povjerenje u američkog predsjednika i dalje je veliko, 80 posto, ali je u odnosu na 2009. palo za šest postotnih bodova.

Istodobno, ugled Amerike u svijetu raste.

'Ugled Amerike je veći nego kada je (Obama) stupio na dužnost, u Europi, Brazilu, Japanu i u još nekim dijelovima svijeta', rekao je za agenciju France Presse Richard Wike, jedan od voditelja istraživanja, koji dodaje: 'Gotovo posvuda ljudi su manje oduševljeni njegovom vanjskom politikom'.

Usto, Obama je puno popularniji od svog prethodnika, predsjednika Georgea Busha, pred kraj njegova mandata 2008. U Njemačkoj je tada Bush imao potporu 14 posto, a Obama danas ima 87 posto.

No u pet zemalja s islamskom većinom (Egipat, Jordan, Libanon, Pakistan i Turska), povjerenje Obami, ionako slabo 2009. (33 posto), palo je na 24 posto. Najveći pad predsjednik bilježi u Kini gdje je sa 62 posto pao na 38 posto.

No ugled SAD-a i dalje je uvelike pozitivan u većini zemalja u kojima se provodilo istraživanje: u Francuskoj je 69 posto, Italiji 74 posto, Velikoj Britaniji 60 posto i Japanu 72 posto. Nesklone su mu samo islamske zemlje: Turska (15 posto), Egipat (19 posto), Libanon (48 posto) i Tunis (45 posto).

Istraživanje je provedeno među 26.000 ispitanika u 21 zemlji između 17. ožujka i 20. travnja.