Svijet OSNAŽENE NADE

Republikanci u Wisconsinu ostvarili važnu pobjedu

Republikanski guverner Wisconsina Scott Walker u utorak je postao prvi guverner u povijesti SAD-a koji je 'preživio' izbore nakon što je opozvan potpisima birača i ostvario uvjerljivu pobjedu koja predstavlja udarac za sindikalni pokret i osnažuje nade republikanaca da će pobijediti predsjednika Baracka Obamu na izborima u studenom

Sindikati i liberalni aktivisti postigli su Walkerov opoziv i sazivanje izbora zbog donošenja zakona koji je ograničio pregovaračka prava za radnike u javnom sektoru donesenog odmah nakon što je 2011. Walker preuzeo položaj.

Nakon 87 posto prebrojanih glasova, Walker je vodio ispred demokratskog gradonačelnika Milwaukeeja Toma Barretta sa 54 naspram 45 posto, po neslužbenim rezultatima.

Walker je na izborima za guvernera pobijedio Barretta s razlikom od šest posto. Ako se održi sadašnja razlika od devet posto, Walker će pobijediti s većom razlikom nego prije dvije godine unatoč žestokoj demokratskoj oporbi u državi u kojoj je 2008. Barack Obama pobijedio s razlikom od 14 posto.

'Pobjeda poput ove pokazuje da bi Wisconsin mogao biti država sklonija republikancima u 2012. godini, a to bi mogla biti loša vijest za Obamu', ocijenio je Thad Kousser, profesor političkih znanosti na Sveučilištu u San Diegu.

Izbori u politički podijeljenom Wisconsinu smatraju se barometrom političke klime u SAD-u pred predsjedničke izbore u studenom na kojima bi se Obami trebao suprotstaviti republikanski guverner Massachusettsa Mitt Romney.

Demokrati i sindikati su zbog zakona koji je ograničio prava radnika u javnom sektoru za opoziv Walkera i ponovne izbore prikupili gotovo milijun potpisa. To su bili tek treći izbori za guvernera u povijesti SAD-a održani po opozivu, a u prethodna dva slučaja, 1921. i 2003, oba su guvernera izgubila izbore.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još