Svijet MAKSIMALNO ŠEST GODINA ZATVORA

Hoće li se papa smilovati svom optuženom sobaru?

Papinom sobaru, uhićenom prošlog mjeseca u okviru skandalu s curenjem vatikanskih tajnih dokumenata, prijeti do šest godina zatvora, ali ga papa Benedikt XVI. 'može pomilovati u svakom trenutku', izjavio je u utorak jedan vatikanski sudac

Sobar Paolo Gabriele, uhićen 23. svibnja u posjedu tajnih dokumenata i Papinih privatnih pisama, osumnjičen je za tešku krađu i prijeti mu od jedne do šest godina zatvora, kazao je Paolo Papanti-Pellier, sudac u Vatikanu koji nije izravno povezan s istragom. 'Ali Papa može intervenirati u bilo kojem trenutku i dati oprost optuženiku i osuđeniku te ga može pomilovati', kazao je taj stručnjak.

U međuvremenu je službeno objavljeno kako je sobar Gabriele (46) spreman na suradnju s istražiteljima i utorak je podvrgnut 'prvom službenom ispitivanju' koji je vodio vatikanski sudac Piero Antonio Bonnet. Ispitivanju su prisustvovala obojica Gabrieleovih odvjetnika. Ako istražni sudac odluči da će biti suđenja, Gabrieleu će se suditi u Vatikanu, ali ondje neće moći služiti kaznu je Vatikan ne posjeduje zatvor. 'Ako ga se osudi, Vatikan će zatražiti od talijanske vlade da služi kaznu u talijanskom zatvoru', kazao je Papanti-Pellier.

Po talijanskom tisku, Gabriele nije djelovao sam nego je bio dio šire urote, možda i izmanipuliran, u unutarnjoj vatikanskoj borbi za vlast između pristaša i suparnika kardinala državnog tajnika Tarcisija Bertonea.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još