IRAN UPOZORAVA

Cijena nafte mogla bi skočiti na 160 dolara

21.05.2012 u 15:41

Bionic
Reading

Čak i iz MMF-a kažu da bi, kao rezultat tih sankcija, cijena nafta mogla narasti do 160 dolara po barelu. A gubici na financijskom i gospodarskom planu u Europi će se istinski osjetiti, upozorava Hosseini

Iranski ministar gospodarstva Shamseddin Hosseini izjavio je da će cijene nafte sigurno rasti ako Europska unija uvede embargo na kupnju sirove nafte u srpnju te da će se sankcije obiti o glavu onima koji ih nameću, prenose svjetski mediji.

'Čak i iz MMF-a kažu da bi, kao rezultat tih sankcija, cijena nafte mogla narasti do 160 dolara po barelu. A gubici na financijskom i gospodarskom planu u Europi će se istinski osjetiti', upozorava Hosseini.

U siječnju je Međunarodni monetarni fond upozorio da bi cijene sirove nafte mogle porasti čak 30 posto ako Iran zaustavi izvoz nafte kao rezultat američkih i sankcija Europske unije.

Sankcije koje je uveo SAD usmjerene su na suzbijanje iranskih nuklearnih ambicija. Zapad sumnja da je iranski nuklearni program namijenjen razvoju oružja, a Iran pak tvrdi kako je namijenjen u energetske svrhe.