PROMATRAČKA MISIJA OESS-A

Picula i Vukšić nadgledaju izbore u Srbiji

05.05.2012 u 19:31

Bionic
Reading

Zastupnici u Hrvatskom saboru Tonino Picula i Branko Vukšić nadgledaju, u sklopu međunarodne promatračke misije, izbore u Srbiji koji se održavaju 6. svibnja 2012. godine. Picula kao potpredsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a i Vukšić kao voditelj saborskog izaslanstva pri PS OESS-a, sudjelovali su na pripremnim sastancima u Beogradu s predstavnicima političkih stranaka i kandidatima na izborima, ekspertima, nevladinim udrugama i predstavnicima medija

Hrvatski zastupnici će izbore nadgledati, osim u Beogradu, i na području sjeverne Bačke gdje živi veći broj pripadnika hrvatske zajednice u Srbiji. U ponedjeljak, 7. svibnja, očekuje se objava zajedničke izjave OESS-a i Vijeća Europe o tome jesu li istodobno provedeni predsjednički, parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u Srbiji zadovoljili potrebne demokratske standarde.

'Kada govorimo o primjeni demokratskih standarda, Srbija je prošla ozbiljan put u relativno kratkom vremenu', izjavio je Tonino Picula. 'Nadam se da ćemo ove nedjelje nadgledati izbore koji će predstavljati dokaz daljnjeg jačanja demokratskih institucija u našem susjedstvu.'

'Nadgledanje izbora važno je za zemlju da dokaže njihovu transparentnost, a za nas promatrače, koji smo uši i oči međunarodne zajednice, da objektivno ocjenimo dostignutu razinu demokracije u Srbiji', rekao je Branko Vukšić.

Hrvatsko izaslanstvo dio je promatračkog tima PS OESS-a koji broji 36 parlamentaraca iz 15 zemalja. Promatrači će biti raspoređeni diljem Srbije prije otvaranja birališta, tijekom odvijanja izbora i brojanja glasova.