TSUNAMI IZ JAPANA

Tisuće tona smeća doplovit će na obale S. Amerike

02.05.2012 u 11:50

Bionic
Reading

Očekuje se da će valovi Pacifika uskoro početi donositi smeće i krhotine iz Japana, uključujući pribor za ribolov, namještaj, građevinske dijelove, nogometne lopte, krovove, bicikle na obale Sjeverne Amerike, piše The Guardian

Tisuće tona smeća koje je posljedica strašne prirodne katastrofe u Japanu doplivat će do sjevernoameričkih obala daleko brže nego što se očekivalo.

Znanstvenici vjeruju da su lakši predmeti poput bova počeli stizati na obale Kanade i SAD-a još prošlog studenog ili prosinca. Ostatak se proširio duž nekoliko tisuća kilometara oceana između Atol Midwaya i sjevernih otoka Havaja.

Oko 95 posto tog masivnog vrtloga plutajućeg smeća vjerojatno nikada neće doći do obale, a za preostali dio se pretpostavlja da će doplivati do zapadne obale SAD-a i Kanade u listopadu.

Projekcije koje je napravio Nikolai Maximenko kažu da će najveći dio smeća doplivati do Sjeverne Amerike između ožujka 2013. i ožujka 2014.

Naravno, nitko ne očekuje da će se probuditi jedno jutro i ugledati tsunami smeća.

'Nećete stajati na plaži gledajući prema horizontu i ugledati zid od smeća koji dolazi prema vama', rekao je Nicholas Mallos, stručnjak u Ocean Conservancyu.

Samo ovaj tjedan je u Britanskoj Kolumbiji pronađen je sanduk u kojem je bio Harley-Davidson motocikl registriran u japanskoj prefekturi Miyagi. U sanduku je također bio pronađen pribor za golf.

Nedavno je doplivao i brod, te lopta koja je pronašla svog vlasnika.

Vrtlog smeća stiže iz Japana