MERKEL VS. HOLLANDE

'Financijski sporazum EU-a nije za raspravu'

27.04.2012 u 13:58

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel isključila je ikakvu mogućnost da se ponovno pregovara o fiskalnom sporazumu o proračunskoj stezi koji su dogovorile vlade 25 zemalja članica EU-a i odbacila kritike da Unija na razmišlja o jačanju gospodarskog rasta

U razgovoru za njemačku novinsku korporaciju WAZ, njemačka kancelarka koja je ishodila sporazum koji će, kako smatra, riješiti ishodište krize eurozone, ustvrdila je da europske zemlje već rade na konkretnim prijedlozima u cilju jačanja gospodarskog rasta i povećanja zapošljavanja.

'Fiskalni je sporazum ispregovaran, potpisali su ga čelnici 25 zemalja, već su ga ratificirali Portugal i Grčka, a parlamenti diljem Europe samo što to nisu učinili. Irska krajem svibnja ima referendum o tom pitanju', rekla je u razgovoru objavljenom u petak. 'O njemu (sporazumu) se neće ponovno pregovarati'.

Kandidat socijalista i favorit za pobjedu na francuskim predsjedničkim izborima Francois Hollande, kojem predviđaju pobjedu nad sadašnjim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem u drugom izbornom krugu 6. svibnja, najavio je da će, u slučaju da bude izabran, zahtijevati da se o fiskalnom sporazumu ponovno pregovara.


No ovog je tjedna najavio mogućnost kompromisa tako što bi se fiskalni sporazum ratificirao u zemljama potpisnicama u sadašnjem obliku, a naknadno bi se dodao aneks posvećen jačanju gospodarskog rasta i povećanju zaposlenosti u Europi.

'Pitanje rasta, o kojem govore mnogi, odavno je drugi potporanj naše politike, uz zdrave financije', rekla je Merkel, dodavši kako bi se prvi prijedlozi o rastu i zapošljavanju trebali naći već na dnevnom redu lipanjskog summita EU.