27 OZLIJEĐENIH U UKRAJINI

Eksplozije tresu rodni grad Julije Timošenko!

27.04.2012 u 12:31

Bionic
Reading

Četiri eksplozije odjeknule su u petak u ukrajinskom gradu Dnjipropetrovsku, 400 kilometara jugoistočno od prijestolnice. Prema prvim službenim podacima, ozlijeđeno je 27 osoba. Eksploziv je vjerojatno postavljen u koševima za smeće; lokalni mediji javljaju da je odjeknulo čak deset eksplozija

Sudeći po ozljedama, čini se da nisu posrijedi bombe za ubijanje, nego lakše eksplozivne naprave. Svi ranjeni građani izvan životne su opasnosti, a ozlijeđeni su od rasprsnutih komadića kanti za smeće u kojima su se najvjerojatnije nalazile bombe.

Prvo se oko 11.50 sati po lokalnom vremenu dogodila eksplozija na tramvajskoj postaji u središtu grada i pritom je ozlijeđeno pet osoba koje su prevezene u bolnicu. Eksploziv se nalazio u košu za smeće.

Nakon toga je oko 12.20 sati kod kinematografa Rodina eksplodiralo nepoznato sredstvo smješteno u košu za smeće. Ozljede je zadobilo sedam ljudi. Nepotvrđena izvješća o preostale dvije eksplozije govore o napadu u parku, pri čemu su ranjene dvije osobe, te o eksploziji u blizini željezničke stanice gdje su navodno ozlijeđene tri osobe.


Vitalij Zakharčenko
, ukrajinski ministar unutarnjih poslova, na putu je za Dnjipropetrovsk.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za postavljanje eksplozivnih naprava. U Ukrajini dosad nije bilo islamističkih terorističkih napada. U samom Dnjipropetrovsku proteklih je godina bilo eksplozija, no bombe su podmetane mahom izvan centra i sve je upućivalo na obračune uzmeđu mafijaško-poduzetničkih skupina, dok se današnji napadi tretiraju kao terorizam

Pa ipak, neki novinari podsjećaju da je prije dva tjedna u centru tog grada ubijen Gennadij Akseljrod, veliki građevinski investitor koji je radio niz projekata u samom centru Dnjipropetrovska. Radio Svoboda spominje mogući sukob između dnjipropetrovskog i donjeckog mafijaškog klana. Potonji navodno nastoji ovladati biznisom u cijeloj Ukrajini.

Nije poznato jesu li detonacije povezane s činjenicom da je Dnjipropetrovsk rodni grad Julije Timošenko, bivše ukrajinske premijerke koja služi 7-godišnju zatvorsku kaznu, nedavno je pretučena u zatvoru i objavila je štrajk glađu. Timošenko je u Dnjipropetrovsku odrasla, obrazovala se i ušla u biznis. Devedesetih se prometnula u energetsku tajkunicu upravo na poslovima koje je utemeljila u rodnom gradu.

Nema konkretnih potvrda da je teroristički čin pokušaj destabilizacije Ukrajine samo mjesec i pol dana prije Europskog prvenstva u nogometu, kojem je Ukrajina suorganizator (uz Poljsku). Dnjipropetrovsk nije među gradovima domaćinima Eura.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič rekao je da niz bomabaških napada predstavlja 'izazov' i obećao adekvatni odgovor. 'Smatramo da je ovo još jedan izazov za nas, za cijelu zemlju. Razmislit ćemo kako ćemo adekvatno odgovoriti', rekao je Janukovič.