RATIFICIRANJE UGOVORA

Nizozemci koče naš ulazak u EU u srpnju 2013?

21.04.2012 u 17:59

Bionic
Reading

Nizozemski premijer Mark Rutte u subotu je rekao kako očekuje nove parlamentarne izbore jer su propali pregovori o državnom proračunu, ali i da će s parlamentom pokušati postići dogovor o proračunskim rezovima kako bi se očuvalo povjerenje tržišta

'Možemo očekivati izbore. Razgovarat ću s parlamentom o tome kako prebroditi ovu situaciju', rekao je Rutte novinarima.

Prije toga u subotu su propali pregovori o proračunu između manjinske vlade u kojoj su Rutteova liberalna stranka i kršćanski demokrati, a politički su im saveznici slobodarska stranka Geerta Wildersa.

Nizozemska je televizija NOS objavila da su pregovori propali jer Wilders nije bio spreman prihvatiti utjecaj koji će proračunski rezovi imati na kupovnu moć.

Nizozemska je jedna od četiriju zemalja eurozone s kreditnim rejtingom AAA, a pregovori su propali nakon upozorenja agencije Fitch da je zemlja na rubu smanjenja rejtinga zbog velikog duga.

Nizozemska je jedna od zemalja EU-a koja do hrvatskog ulaska u EU u srpnju 2013. mora ratificirati hrvatski pristupni ugovor. Budu li raspisani izbori, pitanje je kad će nizozemski parlament ratificirati taj ugovor iako je u petak potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko u Varšavi rekao kako ratifikaciju očekuje do lipnja.

'Zastupnički dom nizozemskog parlamenta trebao bi u lipnju ratificirati hrvatski pristupni ugovor s EU-om bude li sljedeće izvješće Europske komisije pozitivno', izjavio je u petak u Varšavi potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko koji se na marginama dvodnevne konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica EU-a i zemalja kandidatkinja sastao s predsjednicom nizozemskog zastupničkog doma Gerdi Verbeet i s njom razgovarao o hrvatskom napredovanju u provedbi kriterija iz 23. poglavlja o pravosuđu i ljudskim pravima.