POSLAO 'ZAMJENIKA' NA ISPIT

Slovenski zastupnik osuđen zbog krivotvorenja svjedodžbe

19.04.2012 u 20:39

Bionic
Reading

Zastupnik u slovenskom parlamentu Branko Marinič u četvrtak je nepravomoćno osuđen zbog neuspjelog pokušaja krivotvorenja svjedodžbe o znanju iz njemačkog jezika

Prvostupanjski sud u Kranju Mariniča je zbog kaznenog djela 'nagovaranja druge osobe na krivotvorenje službenog dokumenta' osudio na pet mjeseci zatvora uvjetno, uz kušnju od godine dana jer je u travnju i svibnju 2007. godine druga, za sada nepoznata osoba, pokušala položiti pismeni i usmeni ispit iz njemačkog jezika na Fakultetu za organizacijske znanosti u Kranju u njegovo ime, što nije uspjelo zbog pozornosti profesorice.

Tužiteljstvo je istragu tom slučaja pokrenulo nakon što je podnešena anonimna prijava vladinom protukorupcijskom povjerenstvu. Suđenje je pokrenuto krajem prošle godine, a dosadašnja dva ročišta Marinič je izbjegao. Profesorica njemačkog jezika Marjeta Ekar izjavila je u četvrtak na sudu kao svjedok prilikom suočavanja sa 56-godišnjim Mariničem da ga prvi put u životu vidi i da je osoba koja je kod nje polagala ispit iz njemačkog bila mnogo mlađa, viša i crne kose, za razliku od optuženog.

Marinič, koji je član vladajuće Slovenske demokratske stranke (SDS), a u parlament je prvi put izabran 2004. godine, najavio je žalbu na nepravomoćnu presudu, a njegova stranka odbila je komentirati slučaj. Mediji međutim navode da će u slučaju da presuda bude potvrđena i na drugoj instanci, vladajuća stranka od Mariniča vjerojatno zatražiti da podnese ostavku.


Sličan skandal dogodio se nedavno nakon što je u javnosti otkriveno da zastupnik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Ivan Simčič ima krivotvorenu srednješkolsku ispravu s kojom se upisao na Filozofski fakultet i na njemu diplomirao. Nakon što ga je stranka više tjedana branila tumačeći aferu medijskim linčem, zatražila je od njega da dade ostavku, što je Simčič odbio i registrirao se prošlog tjedna kao neovisni zastupnik.

Isto je prošlog tjedna učinio i Ivan Vogrin, zastupnik Građanske liste Gregora Viranta, nakon što je stranka od njega zatražila da dade ostavku jer u roku koju mu je zadala nije vratio dugove od nekoliko stotina tisuća eura koje njegovo poduzeće duguje strankama za naručenu robu. U nizu sličnih skandala u zadnje vrijeme ostavku nije dao ni Mitja Meršol, zastupnik Pozitivne Slovenije (PS) i bivši glavni urednik lista 'Delo'. Mediji su objavili arhivski materijal nekadašnje državne službe sigurnosti prema kojemu je Meršol na početku novinarske karijere prije 40 godina djelovao kao suradnik službe sigurnosti dok je radio u okviru jugoslavenske sekcije na britanskom BBC-u.