čeka se pravomoćna odluka

Vijećnik srpske manjine u Puli nepravomoćno osuđen zbog prijevare i krivotvorenja dokumenata. Sada sve stranke u gradu traže njegovu ostavku

11.07.2022 u 15:00

Bionic
Reading

Sve stranke u pulskom Gradskom vijeću pozvale su nezavisnog vijećnika srpske nacionalne manjine Milana Rašulu da stavi mandat na raspolaganje nakon što se doznalo da je na Županijskom sudu u Zadru uvjetno osuđen za pet kaznenih djela, uključujući i krivotvorenje dokumenata.

Rašula je prema pisanju Glasa Istre presudom Županijskog suda u Zadru 28. lipnja nepravomoćno osuđen na deset mjeseci zatvora uvjetno, uz dvogodišnji rok kušnje, a presudom je proglašen krivim za prevaru u gospodarskom poslovanju, tri slučaja krivotvorenja isprava i pronevjeru.

Zadarski Županijski sud osudio ga je kao drugostupanjski sud nakon što je na Općinskom sudu u Puli u siječnju 2021. godine nepravomoćno oslobođen. No, presuda još nije pravomoćna jer Rašula ima pravo žalbe Visokom kaznenom sudu.

Rašula je izjavio da .presudu ne može komentirati jer još nije vidio sudski otpravak, ali je ustvrdio da se ne osjeća krivim i najavio da će iskoristiti sve pravne mogućnosti da dokaže svoju nevinost. No, najavio je da će, postane li osuđujuća presuda pravomoćna staviti mandat u mirovanje.

Predsjednik pulskog SDP-a Igor Belas rekao je da nije upoznat s detaljima presude ali i naglasio da je zakon u takvim slučajevima jasan. "Kada presuda postane pravomoćna, očekujem da vijećnik Rašula stavi mandat na raspolaganje", poručio je Belas.

Nezavisna lista Filipa Zoričića poručila je također da očekuju od Rašule da postupi sukladno zakonu i stavi mandat u mirovanje u slučaju pravomoćne osuđujuće presude.

Politička platforma Možemo! iz čijih je redova i predsjednica pulskog Gradskog vijeća Dušica Radojčić upozorila je da je vijećnik Rašula osuđen zbog prevare i krivotvorenja čime je grubo narušio integritet, potreban za obnašanje dužnosti vijećnika.

Dodaju kako prema Zakonu o lokalnim izborima, vijećniku prestaje mandat ako je pravomoćnom presudom osuđen na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci ili mu je ta kazna zamijenjena uvjetnom osudom.

Predsjednik pulskog IDS-a Danijel Deković u priopćenju za javnost pozvao je vijećnika Rašulu da, ako mu je stalo do interesa srpske zajednice u Puli, već danas podnese ostavku.