OD TERORA DO BRAKA

Sajam špijunaže - ruglo američke sigurnosti

14.04.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Na godišnjem izložbenom sajmu domovinske sigurnosti GovSec u Washingtonu nudi se široka lepeza proizvoda: od rentgenskih aparata, preko infracrvenih kamera, policijskih čamaca s toplinskim senzorima, lebdećih žiroplana, do GPS uređaja kojim je moguće špijunirati bračnog druga ili družicu

Prodavač u tvrtki Blackline GPS Corp., koja proizvodi profesionalnu opremu za tajno praćenje, objašnjava da se njegovi uređaji – u obliku kuverte za 700 dolara ili električnog brijača za 300 dolara – mogu skriti pod jastuke na kauču ili fotelji, pod tepihe ili u ruksake, piše Washington Post.

'Primamo sve više narudžbi od supružnika, muževa i žena. Vidio sam kako ih ubacuju u automobile svojih supružnica i pokrivaju kapama. Ti uređaji osigurač su da iskreni ljudi ostaju iskreni', uvjerava prodavač.

Na to su se, upakirana u zgodnu ambalažu, svela nastojanja u sektoru domovinske sigurnosti. Ono što je počelo kao dobronamjerna kampanja za zaštitu nacije od terorista, metastaziralo je, dijagnosticira Washington Post, u raspušteni pothvat koji ima malo veze s teroristima, a daleko više s tim da vlada i poslodavci špijuniraju građanstvo – i da građani špijuniraju jedni druge.

Sajam GovSec, održan početkom mjeseca u Izložbenom centru Washingtona, reflektira takav trend. Pod motom 'vrhunski događaj u sigurnosnom sektoru vlade', sajam je prvi put održan nakon napada 11. rujna 2001, a trgovalo se uz sigurnosne barijere i bodljikavu žicu. Sada 2.500 izlagača mogu posjetiti izložbeni prostor tvrtke ECM Universe, specijalizirane za nadzor Twittera.


Paket 'nadzor društvenih mreža' pomaže sveučilištima da nadziru aktivnosti na internetu kako bi, između ostalog, prikupili dokaze za bullying, navodi Scott Raimist iz ECM-a. Prije dva tjedna tvrtka je pomogla vlastima Fort Luptona u Koloradu da identificiraju muškarca koji je tvitao prijeteće slogane poput 'ubiti ljude' i 'zapaliti školu'. 'Odgovarao je profilu piromanijaka', izlanuo je Raimist.

Je li, dakle, čovjek završio iza rešetaka? Ne, priznao je Raimist. 'On je izvan njihove nadležnosti. I dalje tvita.' Zapravo, muškarac o kojemu je riječ nije uopće optužen, no to nije ni važno – njegovo puno ime i prezime završilo je na displeju GovSec-a kao primjer učinkovitosti tehnologije u hvatanju loših momaka.

Big Brother na GovSec-u

Hvatanje terorista? Teško. Ni Fulcrum Biometrics, sa svojimsustavom identifikacije putem otisaka prstiju, prepoznavanja lica,šarenice oka, dlana i glasa, vjerojatno neće detektirati članove AlKaide. Preporučena upotreba obuhvaća registraciju glasača iidentifikaciju građana, rekla je Kathleen Erickson iz FM-a. Tu sui skeniranje članova u teretanama, kao i nadzor satnice građevinskihradnika na udaljenim lokacijama pomoću otisaka prstiju. Naravno, nude se i proizvodi poput sefova za puške, prijenosnih bunkera i vojneopreme. No izložbeni prostor Big Brothera na sajmu zauzima sve višemjesta, piše Washington Post.

Federalni troškovi domovinske sigurnosti utrostručili su se u godinama nakon 11. rujna, a nedavni rezovi skromni su u usporedbi s smanjenjem drugih dijelova proračuna. Savezne države i privatnici potrošili su milijarde dolara, no uloženo se kontinuirano rasplinjuje.

Vladine agencije i korporacije, primjerice, kupuju Pocket Hound detektore mobitela, a među preporučenim korisnicima su škole i zračne luke. Konkurentska tvrtka Cellbusters može locirati mobitel unutar zgrade i utvrditi krši li netko u dvorani za sastanke odredbu o zabrani korištenja mobitela.

Emergency Vehicles Inc. može transformirati kombi Honda Odyssey u 'platformu za skriveni nadzor' s toplinskim (infracrvenim) kamerama. 'Mogu se fokusirati na pojedinca i pratiti tu osobu gdje god ona išla', objasnio je prodavač Michael Cox

Tvrtka Telmate prodaje kiosk koji snima i fotografira razgovore zatvorenika i vjerskih obreda. Hunt Engineering omogućuje sigurnosne provjere građana putem skeniranja vozačkih dozvola ili putovnica. Gamber Johnson nudi dockove s GPS-om za prijenosna računala, kojima tvrtke nadziru putovanja svojih zaposlenika.

International Surveillance Technology prodaje skrivene kamere i snimače zvuka u satovima, iPod dockovima, hladnjacima za vodu i kuferima. Sve vladine sigurnosne agencije kupuju navedene proizvode, uvjerava direktor Donald DiFrisco: 'Zamislite: prostituke u hotelskim sobama s budilicama!'

To je, zaključuje Washington Post, ekspanzija misije domovinske sigurnosti: od Osame bin Ladena do prostitutki u hotelima.