RUSKI MEDIJI

Čačić u Moskvi: Kud plovi Slavonski Brod?

27.03.2012 u 13:30

Bionic
Reading

Boravak prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića na poslovnim pregovorima u Moskvi proteklog vikenda popratili su i ruski mediji – doduše uz mnogo manje pozornosti, s obzirom na to da Rusi takve pregovore vode praktički svakog tjedna, na svim kontinentima

Vijest je stoga popraćena mahom u medijima koji prate naftno-energetski sektor.

Prema web-stranici Novosti energetike, koja donosi i fotografiju sa sjednice, glavna točka hrvatsko-ruskih pregovora bila je izgradnja zavoda za preradu nafte Brod kod Slavonskog Broda i projektiranje višenamjenskog cjevovoda ('multiproduktovoda') na relaciji Slavonski Brod - Omišalj.  

Informacijsko-analitički portal Njeft Rosii ističe, između ostalog, zainteresiranost ruskog ministra energetike Sergeja Šmatka za geološka istraživanja i projekte vezane uz vađenje nafte na teritoriju Hrvatske. Ova dva posla (zavod za preradu nafte i geološka istraživanja) predstavljaju se kao komplementarne investicije. Podsjećamo, početkom godine slične je planove u Zagrebu izrazio ruski Zarubežnjeft objavivši da je spreman uložiti milijardu eura u svoje poslove u Hrvatskoj. Čelnici te ruske naftne kompanije bili su i prekjučer na moskovskom sastanku s hrvatskom delegacijom.  

Agencija RIA spominje i mogućnost prodaje državnog udjela u kutinskoj tvornici umjetnog gnojiva Petrokemija te privatizaciju riječkog brodogradilišta Treći maj.

Inače, ruska je strana obavijestila Čačićevu delegaciju da bi već do kraja ove godine mogla početi gradnja plinovoda Južni tok u kojem Hrvatska zbog dugogodišnjeg oklijevanja neće imati tranzitnu ulogu, ali bi trebala dobiti priključak