ŽELJKO KOMŠIĆ:

'Ne radi se o sukobima, nego o principijelnim razlozima'

20.03.2012 u 14:58

Bionic
Reading

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić podnio je jučer ostavku na sve funkcije u SDP-u, ali ne i na funkciju člana Predsjedništva, jer je to mandat koji su mu povjerili građani BiH

'Ovako više ne može, povukao sam logičan potez. Ostajem član SDP-a, ali bez ikakvih funkcija i nastavit ću se boriti za principe socijaldemokracije. Već su počele i znam da će biti još puno špekulacija, ali bit će vremena da objasnim i konkretne razloge zašto sam napustio mjesto potpredsjednika SDP-a i sve druge funkcije u ovoj stranci. Ne radi se o privatnim sukobima, nego o principijelnim razlozima. Ostajem član Predsjedništva BiH i nastavljam na tom položaju raditi u punom kapacitetu sa svim obavezama prema državi BiH', izjavio je sinoć za Dnevni listŽeljko Komšić.

On će danas imati sastanak s predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom, ali odluku, kaže, neće promijeniti.

Komšić je jučer u 15 sati podnio neopozivu ostavku na sve stranačke dužnosti u SDP-i poslao telefaks na adrese predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije, predsjednika glavnog odbora SDP-a Svetozara Pudarića i glavnog tajnika stranke Nermina Nikšića.

Službene reakcije SDP-a još nema, a nagađa se kako je ostavku podnio zbog sukoba s Lagumdžijom koji traje već duže vrijeme. Razlog za Komšićevo istupanje je navodno dugotrajno nezadovoljstvo stanjem u stranci te činjenicom da svu politiku vodi uski krug ljudi. Lagumdžija se, kako otkrivaju izvori iz SDP-a, okružio mlađim stranačkim kadrovima stavljajući u drugi plan i Komšića i ostalu stariju ekipu. Donošenje odluka bez njegovog pitanja čini se da je kod Komšića prelilo čašu.

S druge strane, sukob je navodno kulminirao prije nekoliko dana kada je Zlatko Lagumdžija posjetio Beograd i dao podršku ministru vanjskih poslova Srbije Vuku Jeremiću za kandidaturu za predsjednika Glavne skupštine UN-a.

Komšić se ranije negativno izrazio o Jeremićevoj kandidaturi pa je vijest da je Lagumdžija govorio suprotno u Beogradu doživio kao vlastito poniženje. U javnosti će biti još puno nagađanja o situaciji u SDP-u, ali ono što je sigurno jest da je Komšićeva ostavka velik potres za SDP, a tek će se vidjeti kolikih razmjera.

Željko Komšić je na posljednjim izborima drugi put izabran za člana Predsjedništva BiH kao kandidat SDP-a s više od 330.000 glasova, dva puta više od zbroja glasova njegovih najvećih konkurenata i za 50.000 više od svoje stranke.

U SDP-u je na posljednjim unutarstranačkim izborima izabran za potpredsjednika i člana Glavnog odbora.