REUTERSOVA ANKETA

Većina Amerikanaca podržava napad na Iran

14.03.2012 u 07:48

Bionic
Reading

Većina Amerikanaca podržala bi američku vojnu akciju protiv Irana ukoliko bi postojao dokaz da Teheran gradi nuklearno oružje, čak i ako bi takva akcija dovela do viših cijena benzina, pokazalo je u utorak istraživanje javnoga mišljenja Reutersa i Ipsosa

Istraživanje je pokazalo da bi 56 posto Amerikanaca podržalo američku vojnu akciju protiv Irana ukoliko bi postojao dokaz njegova programa nuklearnog oružja. Trideset devet posto Amerikanaca protivi se vojnim udarima.

Upitani bi li podržali američku vojnu akciju ako bi ona dovela do viših cijena benzina, 53 posto Amerikanaca je reklo da bi, dok je 42 posto odgovorilo da ne bi.

Anketa novinske agencije Reuters i agencije za istraživanje javnog mišljenja Ipsos također je pokazala da bi 62 posto Amerikanaca podržalo Izrael u poduzimanju vojne akcije protiv Irana zbog programa nuklearnog oružja.

Američki predsjednik Barack Obama rekao je kako su sve opcije u igri u bavljenju iranskim nuklearnim programom, ali je potaknuo Izrael da dade više vremena sankcijama protiv Irana da djeluju.

Iran tvrdi kako je njegov nuklearni program miroljubiv.

Anketa je pokazala i da su američki republikanci skloniji podržati vojnu akciju Sjedinjenih Država ili Izraela. Sedamdeset posto republikanaca bi podržalo američku akciju, dok je to isto ustvrdilo 46 posto demokrata i 51 posto stranački neovisnih ispitanika.

Istraživanje je provedeno od 8. do 11. ožujka na uzorku od 1.084 odrasle osobe diljem Sjedinjenih Država. Margina pogreške bila je 3,1 posto.