Svijet ‘TO NIJE RAT, TO JE POKOLJ’

Crveni križ i dalje ne može u četvrt Baba Amr u Homsu

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) i sirijski Crveni polumjesec još uvijek nisu ušli u Babu Amr, ustaničku četvrt Homsa koja je od četvrtka ponovno u rukama vojske, izjavio je u subotu glasnogovornik ICRC-a u Damasku

‘Nijedna ekipa još nije ušla u Babu Amr jer to vlasti još ne dopuštaju. Još uvijek pregovaramo’, kazao je glasnogovornik ICRC-a u Damasku.

Šef operacija Crvenog polumjeseca Haled Erksusi također je kazao da ‘dosad nijedna ekipa nije ušla u Babu Amr. Vlasti su nam dale do znanja da nam je pristup zabranjen iz sigurnosnih razloga’.

Konvoj Crvenog križa i Crvenog polumjeseca sa sedam kamiona hrane i lijekova te vozilima hitne pomoći za evakuaciju ranjenih i bolesnih od petka popodne stoji na ulazu u Homs.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon izrazio je sinoć zabrinutost izvješćima da snage sirijske vlade vrše samovoljna pogubljenja, zatvaranja i mučenja ljudi u gradu Homsu. Strani dužnosnici strahuju da će u Baba Amru biti počinjeno novo krvoproliće nakon dolaska sirijskih snaga sigurnosti.

Britanski fotograf Paul Conroy, koji je početkom tjedna evakuiran iz sirijskog grada Homsa, izjavio je u intervjuu za Sky News da se u tom gradu ne zbiva rat nego pokolj. ‘To nije rat. To je pokolj. Tamo se bez razlike ubijaju muškarci, žene i djeca’, rekao je Conroy u razgovoru iz svog bolničkog kreveta u Britaniji, gdje liječi rane zadobivene u izvještavanju iz Homsa.

U odvojenom razgovoru za CNN, fotograf je ovotjednu situaciju u Homsu, trećem po veličini sirijskom gradu opisao kao ‘srednjovjekovnu opsadu, klaonicu’.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još