UN PROTIV SIRIJE

'Rerefendum o novom Ustavu nije vjerodostojan'

27.02.2012 u 20:45

Bionic
Reading

Referendum o novom ustavu u Siriji, koji je predložio predsjednik Bašar al-Asad i za koji je u ponedjeljak po podacima iz Damaska glasovalo više od 89 posto građana koji su glasovali, 'teško da može biti vjerodostojan', priopćili su Ujedinjeni narodi (UN).

'I dok bi novi ustav i kraj monopola nad vlašću stranke Baath mogli biti dio političkog rješenja u Siriji, bilo koji referendum se mora održati u uvjetima bez nasilja i zastrašivanja', izjavio je novinarima glasnogovornik UN-a Eduardo del Buey

'Teško da bi (ustav) mogao biti vjerodostojan u kontekstu prevladavajućeg nasilja i masovnog kršenja ljudskih prava', dodao je. Prema njegovim riječima, UN smatra da bi glavni prioritet vlasti u Siriji trebalo biti zaustavljanje nasilja.

Prema podacima sirijske državne televizije, odaziv na referendumu bio je 57,4 posto. Prema analitičarima, ustavnim je reformama cilj gušenje sve snažnije pobune protiv Asada čija je obitelj u Siriji na vlasti već 42 godine. I Asadovi protivnici i Zapad odbacili su te reforme i referendum kao prijevaru.