PUTINOVE BRIGE

'SAD i NATO podrivaju mi povjerenje'

27.02.2012 u 15:18

Bionic
Reading

Ruski premijer i predsjednički kandidat Vladimir Putin u ponedjeljak je oštro kritizirao akcije SAD-a i NATO-a u međunarodnoj areni. U programskom članku o vanjskoj politici, objavljenom u dnevniku Moskovske novosti u ponedjeljak, šest dana prije predsjedničkih izbora na kojima će gotovo sigurno pobijediti, Putin je ocijenio da SAD i NATO 'podrivaju povjerenje' te da se 'neki aspekti njihovog ponašanja ne uklapaju u logiku suvremenog razvoja i oslanjaju se na stereotipe blokovskog razmišljanja'

'Posljednjih godina malo je napravljeno u razvoju rusko-američkih odnosa', rekao je Putin dodajući da nije riješeno pitanje mijenjanja matrice tih odnosa te da su za nestabilne odnose sa SAD-om djelomično krivi stereotipi i strahovi.

Putin je kritizirao širenje NATO-a i planove stvaranja sustava proturaketne obrane u Europi navodeći da se ne bi bavio tim temama da se takve igre ne vode pored ruskih granica i da ne slabe sigurnost Rusije.

On je optužio SAD da si žele osigurati 'apsolutnu neranjivost', ocijenivši da bi takva 'apsolutna neranjivost za jednog značila apsolutnu ranjivost za sve ostale': 'Nemoguće je složiti se s takvom perspektivom.'

Također je rekao da nitko nema pravo prisvajati ovlasti UN-a.

'Riječ je prije svega o NATO-u, koji pokušava na sebe preuzeti funkcije koje nisu svojstvene obrambenom savezu', navodi Putin.

Što se tiče sudjelovanja Zapada u događajima u 'arapskom proljeću', ruski premijer izrazio je sumnju u dobre namjere SAD-a i NATO-a. On smatra da bi njihov cilj mogao preraspodjela tržišta, a ne uspostava demokracije i zaštita ljudskih prava.

U Siriji pokušavaju ponoviti libijski scenarij i Rusija čini sve da to spriječi, kazao je Putin izrazivši bojazan da SAD i neke druge države zaobilazeći UN pokušavaju realizirati vojni scenarij. Upozorio je da je to 'kontraproduktivno i opasno'.

Što se tiče EU-a, Putin ne isključuje mogućnost da Rusija pruži izravnu financijsku pomoć europskim zemljama koje se nalaze u kritičnoj situaciji.

'Rusija se aktivno uključila u međunarodne mjere za pružanje potpore europskim gospodarstvima pogođenima krizom i sudjeluje u izradi kolektivnih odluka kroz Međunarodni monetarni fond. U načelu ne isključujemo opciju pružanja izravne financijske pomoći u nekim slučajevima', napisao je Putin.

Međutim, 'financijske injekcije mogu samo djelomično riješiti problem', istaknuo je. 'Potrebne su energične sustavne mjere kako bi se u potpunosti riješila situacija. Pred europskim čelnicima je zadaća provođenja reformi velikih razmjera koje će drastično promijeniti mnoge financijske i ekonomske mehanizme i osigurati istinsku proračunsku disciplinu.'

'Mi smo zainteresirani za snažnu Europsku uniju, kakvom je, na primjer, vide Njemačka i Francuska, mi smo zainteresirani za realizaciju snažnog potencijala partnerstva Rusije i EU-a', naglasio je premijer.

Po njegovim riječima, 'kriza koja je pogodila eurozonu ne može ne pogoditi interese Rusije, prvenstveno zbog toga što je EU najveći strani ekonomski i trgovinski partner Rusije'.