MINISTRICA PUSIĆ

'Stranke još nisu razgovarale o promatračima u Bruxellesu'

23.02.2012 u 13:55

Bionic
Reading

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u četvrtak u Zagrebu kako se na međustranačkoj razini još nije razgovaralo o zastupnicima koji će kao promatrači ići u Europski parlament u Bruxellesu te dodala da će HNS predložiti Jozu Radoša

Na pitanje novinara uoči sjednice Vlade je li postignut međustranački dogovor o promatračima u Europskom parlamentu, Pusić je rekla kako smatra da su stranke odredile svoje članove, odnosno zastupnike koje će predložiti, ali da se na međustranačkoj razni, koliko joj je poznato, još nije razgovaralo.

'To dogovaraju klubovi (zastupnika)', kazala je i dodala kako ne može govoriti o imenima drugih stranaka, a da će HNS predložiti Jozu Radoša

Upitana kada bi zastupnici koji budu određeni trebali otići u Bruxelles, Pusić je rekla da prvo treba ratificirati Ugovor o pristupanju RH EU.

'Moramo prvo ratificirati pristupni ugovor. A budući da moramo čekati mjesec dana od dana objavljivanja rezultata referenduma u narodnim novinama, to je 2. ožujka, onda tek nakon toga. Ali pretpostavljam da će to ići jako brzo s obzirom na to da je sve već, što se tiče samog dokumenta, spremno. To je završeno i pripremljeno, ali se mora čekati mjesec dana jer ljudi imaju pravo žalbe', rekla je Pusić.

Sukladno dosadašnjoj praksi u Europskoj uniji, zemlja pristupnica do ulaska u punopravno članstvo sudjeluje kao promatrač u radu u europskim ustanovama, a to se iskustvo može iskoristiti za što bolju pripremljenost tijela državne uprave za razdoblje kada će i Hrvatska, kao punopravna članica, suodlučivati o pitanjima koja su na dnevnom redu EU-a.

Hrvatski promatrači trebali bi doći u Europski parlament početkom travnja. Do ulaska u članstvo RH će imati 12 promatrača, koje bira hrvatski Sabor iz redova zastupnika. Ulaskom u EU, Hrvatska će imati punopravne zastupnike u Europskom parlamentu, koji u skladu s europskim pravilima moraju biti izabrani na izravnim izborima. U slučajevima kada je od dana ulaska u EU do sljedećih izbora za Europski parlament na europskoj razini ostalo manje od šest mjeseci, dopušta se da zastupnika delegira nacionalni parlament. Budući da Hrvatska ulazi 1. srpnja 2013., a izbori za Europski parlament se održavaju u proljeće 2014. godine, Hrvatska će trebati organizirati zasebne izbore za izbor 12 zastupnika u Europskom parlamentu.