NASILJE SE ŠIRI

Prosvjednici napali norvešku bazu u Afganistanu

23.02.2012 u 11:00

Bionic
Reading

Nasilni protuamerički prosvjedi zbog spaljivanja Kurana u američkoj bazi šire se diljem Afganistana. Samo danas je poginulo najmanje dvoje ljudi, dok ih je nekoliko ozlijeđeno. Predsjednik Hamid Karzai u četvrtak će održati sastanak s plemenskim vođama i političarima u nastojanju da se pronađe način da se ublaže napetosti. U međuvremenu su talibani pozvali Afganistance da 'ubiju i tuku sve Zapadnjake iz osvete za spaljivanje Kurana', javlja BBC. Napali su i norvešku bazu na sjeveru zemlje, no nema ozlijeđenih

'Zbog zaštite svete knjige morate hrabro napasti vojne baze osvajača, njihove vojne konvoje, ubiti ih, zarobiti, tući i dati im takvu lekciju da se više nikada neće usuditi uvrijediti sveti Kuran', zatražili su talibani u priopćenju koje je njihov glasnogovornik Zabihula Mudžahid objavio u četvrtak ujutro.

'Kako je zaštita života i dobara muslimana zadaća svih muslimana, prosvjednici se moraju okomiti na osvajačke snage i njihova postrojenja, a ne na imovinu naroda', navodi se dalje u priopćenju.

Prosvjednici su poruku talibana doslovno shvatili, pa su napali norvešku vojnu bazu  na sjeveru Afganistana. Norveški veleposlanik Tore Hattrem je kazao kako nitko nije ozlijeđen i da je učinjena minimalna materijalna šteta, javlja Reuters.

U prosvjedima u srijedu poginulo je sedam osoba, dok su deseci ranjeni.

Hitni razgovori održavaju se u četvrtak u glavnom gradu Kabulu, gdje će afganistanski predsjednik Hamid Karzai održati sastanak s političkim dužnosnicima i plemenskim vođama.

Dopisnik BBC-a Andrew North koji je u Kabulu kaže da mnogi dužnosnici suosjećaju s prosvjednicima. Dodao je kako bi u petak moglo doći do većih napetosti, ovisno o tonu koji odrede vjerski vođe.

Dosad je najavljeno najmanje sedam velikih prosvjeda diljem zemlje, a na svakom će sudjelovati nekoliko stotina ljudi.

Prosvjedi u Kabulu zbog spaljivanja Kurana