APEL PREMIJERU NEČASU

Ugledni Česi navijaju za proračunski pakt EU-a

14.02.2012 u 14:10

Bionic
Reading

Više od 300 čeških uglednika uputilo je apel premijeru Petru Nečasu u kojemu od njega traže da potpiše europski proračunski pakt koji je koncem siječnja odobrilo 25 od 27 zemalja Europske unije, pišu u utorak praška glasila

Češka i Velika Britanija su jedine članice EU-a koje su ostale izvan tog pakta koji uvodi zajedničku financijsku stegu, a treba se potpisati idućeg mjeseca.

Potpisnici apela pozvali su Nečasa, predsjednika euroskeptične desničarske stranke ODS-a, da 'više ne ostavlja zemlju izvan glavne struje europske integracije'.

''Ne' tom ugovoru neće donijeti ništa dobro našoj zemlji. Česi su u prošlosti već više puta skupo platili takvu političku uskogrudnost', ističe se u tekstu koji je objavio dnevnik Lidove Noviny.

Među potpisnicima apela su kardinal Miloslav Vlk, bivši ministar vanjskih poslova Josef Zieleniec, bivši roker i bivši ministar za ljudska prava Michael Kocab, matematičar Ivan M. Havel (brat pokojnog predsjednika Vaclava Havela) te glumac i pisac Zdenek Sverak, scenarist i glavni glumac u filmu Kolja, dobitnika Oscara za najbolji strani film 1997. godine.

Premijer je, u obrazloženju svog protivljenja paktu, spomenuo teškoće u ratifikaciji teksta u Češkoj i kritizirao je ograničeno sudjelovanje zemalja nečlanica eurozone na samitima zone.

Po njegovim riječima, sastanci na vrhu 27 zemalja EU-a ne osiguravaju nužan prostor za iscrpniju raspravu, a pakt koji je prihvaćen u Bruxellesu ne svraća dovoljno pozornosti na kriterije zaduživanja.