DVJESTOTINJAK OZLIJEĐENIH

Zašto Grci prolijevaju krv?

13.02.2012 u 12:02

Bionic
Reading

Čime su grčki parlamentarci potaknuli opasni val prosvjeda u zemlji, s oko 200 ozlijeđenih u sukobima policije i prosvjednika te desetinama zapaljenih zgrada?

Kontroverzni paket mjera štednje, kojim su eurozona i Međunarodni monetarni fond uvjetovali isplatu druge tranše međunarodne pomoći Grčkoj u iznosu od 130 milijardi eura, usvojen je u parlamentu sa 199 glasova 'za' i 74 'protiv'. Dvotrećinsku podršku osigurale su dvije najveće stranke u koaliciji – Pasok i Nova demokracija.

Mjere štednje uključuju 15.000 otkaza u javnom sektoru, snižavanje minimalne mjesečne plaće za 20 posto, sa 751 eura na 600 eura te liberalizaciju radnog zakonodavstva.

Građani Grčke, čiji se životni standard već strmoglavio zbog dosadašnjih mjera štednje, traže da se teret krize podjednako raspodijeli na sve slojeve društva, a ne samo na leđa radnika i umirovljenika.

Buktinjama i mramorom na policiju

Stotinjak tisuća ozlojeđenih građana izašlo je na ulice Atene, u Solunu je prosvjedovalo 20.000 ljudi, a nasilni prosvjedi obilježili su i niz drugih grčkih gradova te otoke Krf i Kretu, izvještava BBC.

Prosvjednici pred zgradom parlamenta bacali su na specijalnu policiju kamenje, Molotovljeve koktele i komade mramornih ploča s trga, a policija je uzvratila suzavcem. Ozlijeđeno je više od 120 prosvjednika i 70-ak policajaca, a uhićeno je oko 150 prosvjednika. Pojedine političke stranke traže ostavku ministra unutarnjih poslova koji je organizirane skupine optužio za uništavanje zgrada.

Obračuni s policijom u prijestolnici potrajali su do kasno u noć. Prosvjednici su pokušali probiti kroz kordon policije koja je okružila parlament; zapaljeno je nekoliko povijesnih zgrada, među kojima dvije banke, kavane i kinodvorane.

Ioannis Simantiras (34) kaže da je policija praktički zarobila prosvjednike. 'Nitko nije mogao pobjeći od suzavca', rekao je Simantiras za BBC.

'Kada su se svi počeli gušiti, policija se povukla i otvorila koridor u suprotnom smjeru od parlamenta – tada su se svi dali u bijeg.'

Nezahvalan izbor

Premijer Lucas Papademos apelirao je na razum i mirnoću tvrdeći da će paket mjera štednje 'udariti temelje za reformu i oporavak ekonomije'.

'Vandalizam, nasilje i destrukcija nemaju mjesta u demokratskoj zemlji i neće biti tolerirane', rekao je Papademos uoči glasanja u parlamentu.

Grčke mjere štednje moraju ratificirati ministri eurozone na sastanku u Bruxellesu u srijedu, kako bi se novac iz paketa pomoći mogao transferirati Grčkoj. Oni su odbacili prošlotjedni grčki prijedlog ocjenjujući da je potrebno uštedjeti dodatnih 325 milijuna eura.

Ministar financija Evangelos Venizelos kaže da pravo pitanje nije hoće li neke plaće ili mirovine biti smanjene, nego hoće li grčka vlada uopće moći isplatiti smanjene plaće i mirovine.

'Kada morate odabrati između lošeg i još goreg, odabrat ćete loše kako biste izbjegli još gore', rekao je Venizelos.

Prijetnja europskoj stabilnosti

Grčkoj treba financijska pomoć kako bi platila iduću ratu svog ogromnog državnog duga. Ukoliko to ne bude u stanju, država će bankrotirati.

Analitičari kažu da bi takav kaotični bankrot mogao ugroziti europsku financijsku stabilnost i dovesti do raspada eurozone.

Uz blagoslov međunarodnih vjerovnika, Grčka će moći otpisati 100 milijuna eura duga privatnim kreditorima. Prosvjedujući zbog mjera štednje, nekoliko ministara koalicijske vlade, uključujući i dvojicu iz Pasoka, dali su ostavke.

George Karatzaferis, čelnik desničarske stranke Laos, članice vladajuće koalicije, najavio je da 15 zastupnika neće podržati mjere štednje, kojima 'Njemačka ponižava Grčku'.

Eurozona zahtijeva 'snažna politička jamstva' da će paket mjera biti proveden, neovisno o tome tko će pobijediti na parlamentarnim izborima u travnju.