GRCI OPET NA ULICAMA

Tijekom prosvjeda u Ateni spaljena njemačka zastava

07.02.2012 u 20:26

Bionic
Reading

Više od 20 tisuća osoba prosvjedovalo je u utorak u grčkim gradovima Ateni i Solunu, u sklopu prvog ovogodišnjeg općeg štrajka protiv novih mjera štednje, organiziranog na poziv dviju najvećih sindikalnih središnjica Adedyja i GSEE-a, a u Ateni je skupina prosvjednika zapalila njemačku zastavu i pokušala zapaliti nacističku

Pod parolom 'Dosta, više ne možemo', pristaše GSEE-a (700.000 članova) i Adedyja (350.000 članova) okupili su se na središnjem atenskom trgu Sintagmi, poprištu brojnih masovnih prosvjeda od početka grčke financijske krize prije dvije godine.

Sindikati su pozvali na štrajk u znak prosvjeda protiv plana kojim grčka vlada namjerava provesti dodatne uštede u proračunu u iznosu od 1,5 posto BDP-a, koji između ostalog uključuje otpuštanja 15 tisuća ljudi iz javnog sektora, smanjenje minimalne plaće i rezanje plaća i mirovina, što od Grčke traže međunarodni kreditori u zamjenu za zajam od 130 milijardi eura, sukladno odluci iz listopada.

No Grci se ne žele pomiriti s najavljenim mjerama, nakon što im je dotadašnji standard ozbiljno narušen bolnim rezovima u proljeće 2010. koji su bili uvjet za dobivanje prve tranše međunarodnog zajma od 110 milijardi eura, bez kojeg bi zemlja već tada bankrotirala. Stoga su se u utorak na štrajk odlučili zaposleni u školama, tijelima državne uprave, bolnicama, javnim medijima i bankama, a povremene obustave rada zabilježene su u gradskom prijevozu podzemnom željeznicom i autobusima. Vlakovi i brodovi uopće nisu prometovali, ali se zračni prijevoz obavlja redovito.

Francuska agencija AFP javila je da je skupina od 200-tinjak grčkih nacionalista tijekom prosvjeda pred zgradom parlamenta na Sintagmi zapalila njemačku zastavu. Noseći golemu grčku zastavu na kojoj je bio napisan slogan na starogrčkom "I Tan I epi tas" (Sa štitom ili na njemu), ta je skupina krenula prema ulazu u parlament, ali su je zaustavili pripadnici interventne policije.

Potom je cijela skupina zastupnicima u Parlamentu počela vikati 'Lopovi, lopovI', a jedan od njih izvadio je njemačku zastavu i zapalio je. Drugi su izvadili veliku nacističku zastavu i također je željeli zapaliti, ali ih je u tome spriječila policija.

Grčkoj je u ponedjeljak istekao još jedan rok do kojega su tamošnji politički čelnici trebali prihvatiti uvjete Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda kako bi Atena dobila drugi paket međunarodne pomoći i tako izbjegla bankrot.

Ako grčka vlada ne pristane na daljnje mjere proračunske štednje i ne postigne dogovor s kreditorima o restrukturiranju dugova, u ožujku neće moći isplatiti 14,5 milijardi eura vrijedne obveznice koje stižu na naplatu.