Svijet PRAVNA BITKA

Assangeova posljednja prilika da spriječi izručenje Švedskoj

Švedska Assangea traži zbog navodnog silovanja, seksualnog zlostavljanja i prisile, za što ga optužuju dvije žene koje je upoznao tijekom svog posjeta Stockholmu u kolovozu 2010. godine

Osnivač Wikileaksa Julian Assange ulazi u zadnju fazu svoje pravne bitke kojom želi izbjeći izručenje Švedskoj koja ga traži zbog seksualnih prijestupa. Nakon što nije uspio uvjeriti suca i drugostupanjski sud da je međunarodni nalog za njegovo uhićenje nevažeći, njegov australski odvjetnički tim žalit će se britanskom Vrhovnom sudu u Londonu u želji da spriječi izručenje.

Švedska Assangea želi ispitati, kako donosi Guardian, zbog navodnog silovanja, seksualnog zlostavljanja i prisile, za što ga optužuju dvije žene koje je upoznao tijekom svog posjeta Stockholmu u kolovozu 2010. godine. Assange niječe sve optužbe.

Dvodnevno saslušanje britanskog Vrhovnog suda neće se fokusirati na optužbe protiv Assangea, nego na pravno pitanje može li se švedski tužitelj koji je izdao europski nalog za uhićenje u prosincu 2010. smatrati važećom sudskom vlašću. Assangeov pravni tim, koji uključuje i stručnjakinju za građanske slobode i zakone Europske unije, smatra da je to nemoguće.

U Britaniji, kao i u SAD-u, samo suci mogu odobriti i izdati nalog za uhićenje, a u Assangeovu slučaju nalog je izdao švedski državni odvjetnik. Assangeovi odvjetnici tvrde da je švedski sustav nepravedan jer mogućnost izdavanja naloga za uhićenje stavlja u ruke istih onih koji ga i optužuju.

Sedam sudaca, a ne uobičajenih pet, saslušat će tvrdnje Assangea i njegova pravnog tima, a na povećani broj članova vijeća sud se odlučio zbog 'velikog javnog značaja'. Odluka Vrhovnog suda očekuje se kroz nekoliko tjedana.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još