Svijet PORUKE IZ DEŽELE

'Hrvati su donijeli odluku tisućljeća'

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk čestitao je hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću na rezultatu nedjeljnog referenduma na kojemu se većina hrvatskih državljana izjasnila za ulazak u Europsku uniju

Tuerk je sinoć odmah nakon proglašenja neslužbenih rezultata u telefonskom razgovoru s hrvatskim predsjednikom istaknuo da je je rezultat referenduma 'dobra vijest za Hrvatsku i za EU', te da su hrvatski građani svojim glasovima ne samo poduprli članstvo u EU nego i iskazali volju da afirmiraju europske vrijednosti, priopćeno je iz Tuerkova ureda.

U razgovoru je ponovo potvrđen interes Slovenije za hrvatsko priključenje vodećoj europskoj integraciji, te za buduću suradnju Hrvatske i Slovenije u njezinom razvitku.

Slovenski mediji prenose i izjavu premijera Boruta Pahora danu za Hrvatsku televiziju u kojoj je, čestitajući hrvatskoj vladi i građanima, rekao da je referendumski ishod za Hrvatsku 'odluka tisućljeća', te da ulazak Hrvatske u EU ima i značajnu stratešku težinu za Europu, te cijelu regiju.

Iako Europska unija nije rješenje za sve probleme, što je vidljivo iz ekonomske situacije u mnogim državama, ona je dobar okvir za prevladavanje teškoća, iznio je u razgovoru Pahor, a kao primjer iznio je i način rješenja graničnog prijepora kojim su se dvije države opredijelile u svom sporazumu o arbitraži.

Hrvatskom referendumu o ulasku u EU veliku pažnju posvetili su svi slovenski elektronski i tiskani mediji. Vodeći slovenski dnevni list 'Delo' ističe u velikom naslovu na prvoj stranici: 'Dvije trećine Hrvata podržalo ulazak u EU', te dodaje da je tako uklonjena 'zadnja zapreka prema članstvu Hrvatske' nakon koje hrvatski pristupni ugovor još samo mora biti ratificiran u sadašnjim državama članicama.

'Delo' u komentaru na prvoj stranci navodi da za razliku od velikog širenja EU-a 2004. kada su Slovenci slavili ulazak u članstvo s 'euforičnim' osjećajem, u Hrvatskoj u nedjelju taj osjećaj nije bio prisutan.

Pozitivan referendumski rezultat ipak je povijesni, no pečat će mu morati dati hrvatska vlada jer je EU Hrvatskoj 'zažmirila' na neke postavljene uvjete i zahtijevane reforme 'zbog drugih svojih strateških interesa', navodi 'Delo' u svom komentaru.

Ljubljanski dnevni list 'Dnevnik' u svom, pak, komentaru navodi da hrvatska 'politička elita' može biti zadovoljna rezultatom referenduma iako bi, kako pojašnjava, vjerojatno bila zadovoljnija da je na referendum izašlo više građana, pa makar i uz veći postotak onih koji bi glasovali protiv članstva.

Manji izlazak na referendum od onog koji bi bio poželjan 'Dnevnik' tumači time što je Hrvatska vodila zaključne pregovore o članstvu u situaciji u kojoj je Europska unija već bila ušla u 'duboku ekonomsku i političku krizu' u kojoj ni države članice nisu pokazivale posebno oduševljenje politikom širenja integracije.

'U takvim okolnostima hrvatskim političarima nije bilo lako mobilizirati građane da izađu na referendum i glasuju za. S pozitivnim rezultatom referenduma političari u Hrvatskoj su zadovoljni, ali pretjerane euforije nema ni u politici niti među ljudima', navodi 'Dnevnik' u komentaru.

'Političari su zadovoljni što su izvršili ono što su si zadali, a biračima ostaju stare brige', navodi u komentaru isti list. 'Dnevnik' dodaje da je nova hrvatska vlada premalo vremena na vlasti da bi ojačala povjerenje ljudi u političare i gospodarski oporavak. A na referendum o članstvu Hrvatske u EU nisu izašli upravo oni koji su razočarani politikom, a ujedno ne vjeruju da je članstvo 'čudesno rješenje' za njihove ekonomske i socijalne probleme, ocjenjuje u komentaru slovenski 'Dnevnik'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još