Svijet STISLA KRIZA

Španjolci i Grci masovno bježe u Njemačku

U Njemačku se u prvoj polovici 2011. uselilo 381.000 stranaca, što je 21 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a zabilježen je i značajan porast broja useljenika iz zemalja članica EU posebice onih pogođenih gospodarskom krizom poput Grčke ili Španjolske, priopćio je njemački Državni zavod za statsistiku u Wiesbadenu u četvrtak

'Primjetan je porast broja useljenika iz zemalja članica EU, koje su u većoj mjeri pogođene gospodarskom i financijskom krizom', priopćio je njemački Državni zavod za statistiku.

Tako se od 1. siječnja do kraja lipnja 2011. u Njemačku doselilo 84 posto više građana Grčke nego u istom razdoblju 2010. te 49 posto više državljana Španjolske. To znači da se u prvoj polovici ove godine u Njemačku doselilo 4.100 Grka te 2.400 Španjolaca više nego u istom razdoblju prošle godine. Stopa nezaposlenosti u ovim zemljama je s 18 (Grčka) i 23 (Španjolska) posto najviša u EU. Iz statistike ne proizlazi jesu li useljenici u Njemačkoj pronašli zaposlenje.

Istodobno je za 30 posto povećan i broj useljenika iz država koje su se 2004. i 2007. priključile Europskoj uniji. Razloge za pojačano doseljevanje iz ovih zemlja demografi vide u ukidanju posljednjih prepreka za useljevanje državljana ovih zemalja u Njemačku koje su istekle u svibnju ove godine.

Najveći broj useljenika u Njemačku, njih 62 posto, doselilo se iz neke od zemalja Europske unije.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još