Svijet CLINTON OŠTRO KRITIZIRA

13 mrtvih u teškim sukobima u Kairu

Egipatska policija i vojska u utorak su vatrenim oružjem i suzavcem rastjerale prosvjednike s trga Tahrir u Kairu, petog dana nemira u kojima je ubijeno 13 osoba i koji su izazvali oštro reagiranje američke državne tajnice Hillary Clinton.

Clinton je kao 'osobito okrutan' osudila incident u kojem su dva egipatska vojnika po tlu vukla jednu prosvjednicu i tukli je.

'Ta je žena bila izložena okrutnom nasilju. Novinarke su bile seksualno zlostavljane. A sada je žena ponovno napadnuta, svučena i pretučena na ulici', rekla je Clinton u govoru na sveučilištu Georgetown u Washingtonu.

'To sustavno ponižavanje egipatskih žena blati revoluciju, sramoti državu i njezinu vojnu odoru i nije dostojno čovjeka', dodala je američka državna tajnica.

Njezina izjava, jedna od najoštrijih američkih kritika na račun nove vlasti u Egiptu, pojačava pritisak na vojsku. No, zapadni diplomati ističu kako je malo vjerojatno da će Washington obustaviti pomoć. Američki dužnosnici dosad su hvalili egipatsku vojsku zbog predanosti da upravljanje zemljom preda civilnoj vlasti.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još