UZ SMRT 'DRAGOG VOĐE'

Sjeverna Koreja ispalila projektil kratkog dometa

19.12.2011 u 15:02

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja jutros je izvršila probno ispaljivanje projektila kratkog dometa u more nedaleko od istočne obale, potvrdio je južnokorejski dužnosnik, samo nekoliko sati nakon objave smrti Kim Jong-ila, javlja agencija Yonhap News

Iako je iz Seula potvrđeno ispaljivanje projektila, Južnokorejci smatraju da ono nema nikakve veze s diktatorovom smrću.

'Ovo je uobičajeno vojno postupanje i ne vjerujemo da ima ikakve veze sa smrću Kim Jong-ila', kazao je neimenovani dužnosnik, prenosi Reuters.

Projektil je najvjerojatnije ispaljen prije same objave vijesti o Kimovoj smrti, a južnokorejski ministar obrane i Združeni glavni stožer odbili su potvrditi bilo kakve izvještaje o ispaljivanju projektila.

Sjeverna Koreja povremeno izvršava probna ispaljivanja projektila kratkog dometa u svoje teritorijalno more kao dio rutinskih vježbi ili vezano uz određenu političku problematiku. Posljednje takvo ispaljivanje projektila dogodilo se u lipnju.

Kim Jong-ila ubili nezadovoljni vojni dužnosnici?!

Pod dojmom objave vijesti o smrti sjevernokorejskog vođe Kim Jong-ila pojavile su se spekulacije o stvarnom uzroku smrti diktatora potaknute iznimnom tajnošću unutar komunističke države.

Sjevernokorejska Središnja informativna agencija objavila je danas da je Kim Jong-il preminuo još u subotu od posljedica srčanog udara dok je vlakom putovao na neimenovanu lokaciju. Prije smrti diktator je navodno doživio dva srčana udara, a njegovo sve lošije zdravstveno stanje potaknulo je spekulacije o skorašnjoj smrti. S obzirom na to, vijest da je preminuo nije bila iznenađujuća.

Ipak, među sjevernokorejskim prebjezima pojavila se sumnja o stvarnom uzroku smrti. Vrlo oprezno potaknuli su svijet na razmišljanje da je sjevernokorejski diktator ubijen.

Politolog An Chan-il, javlja južnokorejski The Korea Times, ne odbacuje mogućnost da su sjevernokorejskog vođu ubili oni nezadovoljni načinom na koji je upravljao zemljom.

'Nakon što je njegov treći sin Jong-un imenovan nasljednikom dinastije, mnogi vojni dužnosnici, posebice oni u 50-ima, bili su otpušteni. Mislim da su ti ljudi zamjerali to Jong-ilu', objašnjava Chan-il.

'Prema glasini koja se proširila, visokorangirani sjevernokorejski dužnosnik je ubijen. Iako to još nije potvrđeno, takva glasina potvrđuje da je postojalo nezadovoljstvo među sjevernjacima', dodaje Chan-il.

Mnogim vojnim dužnosnicima nije se sviđao status koji su imali pod Kim Jong-ilovim režimom.

'S obzirom na to da su njihovi interesi bili povrijeđeni, ne bih isključio mogućnost da su neki vojni dužnosnici, koji su vjerovali da je naštetio njihovoj odori i utjecaju, odigrali značajnu ulogu u Kim Jong-ilovoj smrti', smatra Chan-il.