Svijet OČAJNIČKI TRAŽEĆI POMOĆ

Cameron traži saveznike da izbjegne izolaciju u EU

Britanski premijer David Cameron razgovarao je s potencijalnim saveznicima u Europskoj uniji u pokušaju da izbjegne izolaciju nakon što je stavio veto na promjene europskog ugovora za omogućavanje tješnje fiskalne unije članica eurozone.

Britanija, treće najveće gospodarstvo EU-a, ostala je po strani kada je 26 od 27 država članica vođenih Njemačkom i Francuskom pristalo 9. prosinca na dogovor o dubljoj ekonomskoj integraciji u svrhu spašavanja eura.

Cameron, koji je stavio veto na dogovor nakon što mu nije odobren zahtjev da Velika Britanija bude izuzeta iz određenog broja propisa o financijskim tvrtkama, održao je telefonske razgovore s nekoliko čelnika EU-a u utorak i srijedu, izjavio je njegov glasnogovornik.

Po njegovim riječima, Cameron je razgovarao s češkim premijerom Petrom Nečasom i švedskim premijerom Fredrikom Reinfeldtom u srijedu, te s irskim premijerom Endom Kennyjem u utorak.

'U svim su se razgovorima čelnici dogovorili da će i dalje tijesno surađivati po pitanjima EU-a, posebice što se tiče stvaranja radnih mjesta i promicanja rasta kroz jedinstveno tržište. Složili su se da je prioritet europskog gospodarstva i dalje sveobuhvatna i odlučna akcija glede duga i povećanja konkurentnosti', rekao je glasnogovornik.

Češka želi da o dogovoru glasuje njezin parlament, Švedska je u utorak još uvijek bila nesigurna glede toga hoće li ga potpisati, a Irska je zabrinuta da bi predloženi porez na paneuropske financijske transakcije mogao naškoditi njezinim financijama.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još