DRUGA FAZA PARLAMENTARNIH IZBORA

Islamistima se smiješi i druga pobjeda u Egiptu

14.12.2011 u 17:42

Bionic
Reading

Islamističke stranke vjeruju da će potvrditi uspjeh i prednost postignut na prvim parlamentarnim izborima (od pada Hosnija Mubaraka u veljači) održanima koncem studenoga koji se odvijaju u tri faze. Ova, srednja faza, ima drugi krug 21. prosinca. Treća faza završava počinje 10. siječnja i traje do početka veljače

Ovaj drugi segment izbora, koji je započeo danas, zahvaća ruralne dijelove Egipta. Iako ankete govore o prednosti islamista u tih devet ruralnih pokrajina u Kairu vodeći mediji dovode u pitanje i kritiziraju ulogu islama u politici.

Muslimanska braća dolazi na izbore s umjerenim, ali pragmatičnim programom, a salafisti ne pokazuju zanimanje za dijalog sa sekularnim sektorima društva i s političkim elitama. Obje su frakcije do sada dobile oko 65 posto glasova.

Prva trasa izbora zabilježena je jakim sukobima građana i vojske, a ova strogim zatvorskim kaznama kritičarima oružanih snaga. Tako je danas pala presuda od dvije godine zatvora blogeru Maikel Nabil koju je izrekao vojni sud u Nabilu zbog kritiziranja oružane sile. Nabil nastavlja štrajk glađu do ukidanja presude.

Za sada prednjači Stranka slobode i pravde, političko krilo Muslimanske braće (koja prednjači u Kairu), slijedi ih salafistička stranka El Nur (koja ima najjaču bazu u Aleksandriji), a od građanskih snaga kao treća se pozicionirao Liberalni egipatski blok.

U prvom segmentu izbora su se birali 168 od 498 zastupnika. Sada se bira druga trećina. Kada novi parlament bude sazvan, on će izabrati posebnu komisiju za donošenje teksta novog ustava prema kojem će se birati predsjednika države.

Agencije za sada nisu registrirale većih poteškoća u ovoj drugoj fazi izbora.