RASIZAM U DEŽELI

'Jankovića su izabrali glasači u trenirkama, Jugoslaveni'

14.12.2011 u 14:00

Bionic
Reading

Urednici web stranice SDS-a Janeza Janše izazvali su izlazak na ulice stotina građana člankom o pobjedniku parlamentarnih izbora Zoranu Jankoviću, u kojemu se tvrdi da Jankovića na vlast doveli glasači 'obučeni u trenirke' koji su na birališta dolazili iz gradskih naselja u kojima uglavnom žive građani Slovenije iz bivših republika, javlja portal E-novine.com

'Velikodušnost Slovenije koja je davala državljanstvo (građanima bivše Jugoslavije) omogućila nam je da dobijemo Srbina, socijalističkog tajkuna, na mjestu premijera', stoji u komentaru Tomaža Majera objavljenom na web stranici Janšine Slovenske demokratske stranke, koja je najveći gubitnik na izborima.

Portal E-novine.com prenosi izjave prosvjednika 'u trenirkama', među kojima su bila i brojna poznata lica.

U prosvjedu koji je održan u ponedjeljak navečer sudjelovali su i glumica Tanja Ribič, kolumnist lista Dnevnik Vlado Miheljak, sindikalist Branimir Štrukelj, aktivist Mitja Blažič. Među sudionicima su bili i pisac Goran Vojnović, poznat po romanima 'Čefuri, raus' i 'Jugoslavija, moja dežela'.

U trenirkama su prosvjedovali i građani Slovenije porijeklom iz republika bivše Jugoslavije koji žive u Celju i Kopru.

E-novine javljaju da su novinari Dela u ponedjeljak uzalud tražili po Sloveniji navodnog pisca teksta Tomaža Majera, koji se u pamfletu izjasnio kao stanovnik mjesta Vrhnika. U telefonskom imeniku su našli nekoliko Tomaža Majera, ali su svi porekli autorstvo. Identitet autora za Delo nisu željeli da potvrditi ni u centrali Slovenske demokratske stranke Janeza Janše, koja je članak objavila na svojoj internetskoj stranici.

Parodija na rasistički ispad