ISTOVJETNI ONIMA NAKON PREBROJAVANJA

Poznati konačni neslužbeni rezultati izbora u Sloveniji

13.12.2011 u 17:19

Bionic
Reading

Slovensko državno izborno povjerenstvo objavilo je u utorak neslužbene konačne rezultate prijevremenih parlamentarnih izbora održanih 4. prosinca koji su istovjetni onima dobivenim nakon prebrojavanja glasova sa slovenskih birališta po završetku izbora

Riječ je o rezultatima s domaćih birališta kojima su pribrojeni i glasovi pristigli poštom s birališta u diplomatsko-konzularnom predstavništvima, gdje su glasovali slovenski birači koji žive u inozemstvu. Ovi će rezultati biti proglašeni službenima u petak, nakon isteka roka za eventualne žalbe koje se, međutim, ne očekuju.

Objava službenih rezultata uvjet je za početak priprema i sazivanje prve konstitutivne sjednice novog parlamenta koja se očekuje uoči Božića.

Prema danas objavljenim konačnim neslužbenim rezultatima, nema nikakvih izmjena u odnosu na broj mandata koje su dobile stranke koje su ušle u novi parlament prema ranijim podacima temeljenim s birališta u Sloveniji.

Konačni neslužbeni rezultati, s postotkom glasova koje su dobile stranke sa zastupnicima u novom parlamentu su sljedeći: 1. Pozitivna Slovenija, čelnika Zorana Jankovića - 28,51 posto (28 mandata): 2. Slovenska demokratska stranka (SDS), Janeza Janše - 26,19 posto (26 mandata): 3. Socijalni demokrati (SD), Boruta Pahora - 10,51 posto (10 mandata): 4. Građanska lista, Gregora Viranta - 8,37 posto (8 mandata); 5. Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), Karla Erjavca - 6,97 posto (6 mandata); 6. Slovenska pučka stranka SLS - 6,83 posto (6 mandata); 7. Nova Slovenija (NSI), Ljudmile Novak - 4,88 posto (4 mandata).

U parlament su na posebnim izborima kao predstavnike talijanske i madžarske manjine izabrani Roberto Batteli Laszlo Goencz

Izborni prag od 4 posto i ulazak u parlament nisu izborile sljedeće stranke: Slovenska nacionalna stranka (SNS) Zmage Jelinčiča, koja je dobila 1,80 posto glasova, Liberalno-demokratska stranka (LDS) Katarine Kresal s 1,48 posto glasova, Stranka za održivi razvoj (TRS) Matjaža Hanžeka koja je dobila 1,22 posto glasova, zatim stranka SMS-Zeleni sa osvojenih 0,86 posto i stranka Zares Gregora Golobiča s 0,65 posto glasova.

Ispod praga za dobivanje zastupnika ostalo je još i osam drugih manjih stranaka koje su na izborima konkurirale sa svojim zastupničkim listama.