NIŽA RAZINA

Josipović: Nema veze što Sarkozy nije potpisao Pristupni ugovor

09.12.2011 u 14:47

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović odbacio je tumačenje činjenice da francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nije potpisao Ugovor o pristupanju s Hrvatskom, nego je opunomoćio ministra za europska pitanja, kao negativnu poruku za daljnje proširenje

'Čuo sam da za to ima nekih ustavnih razloga, prema francuskom ustavu, potpise trebaju staviti predsjednik i premijer i, kako to nije bilo moguće, opunomoćen je ministar. To je razlog i ne tumačim to kao francusku poruku o daljnjem proširenju', rekao je Josipović na konferenciji za novinare nakon potpisivanja Ugovora o pristupanju Hrvatske EU-u te nakon što je sudjelovao na samom početku samita Unije.

'Francuska je tijekom cijelog procesa pristupnih pregovora jako podržavala Hrvatsku i zahvalan sam na tome', dodao je.

Josipović je istaknuo da je članstvo u EU-u velika prilika za Hrvatsku te da je 'siguran da će većina građana prepoznati tu priliku': 'One zemlje koje ostanu izvan integracija nemaju dobru perspektivu.'

Hrvatski predsjednik je na početku redovitog samita EU-a predstavljao Hrvatsku, koja od trenutka potpisivanja do punog članstva ima status promatrača.

'Ja sam bio na samom početku, a premijerka (Jadranka) Kosor nastavila je sudjelovati u radnom dijelu samita. Mislim da je to simbolično rješenje, predsjednik države je taj koji predstavlja i zastupa zemlju. Tu nije bilo nikakvih nesporazuma između mene i gospođe Kosor, čija je vlada zaslužna za zaključenje pregovora, i u pravilu u parlamentarnim demokracijama premijeri sudjeluju na samitima EU-a', rekao je Josipović.

Dodao je da će Hrvatska podržavati svoje susjede na njihovu putu prema EU-u, da je pristupanje Hrvatske dobra vijest i za njih.

Izrazio je nadu da će nakon presude Međunarodnog suda pravde o sporu između Grčke i Makedonije oko korištenja imena makedonske države uskoro doći do dogovora.