Svijet UPOZORENJE ZNANSTVENIKA

Arktik ostaje bez leda za 32 godine

Otprilike 80 posto arktičkog leda moglo bi nestati do 2040. godine, umjesto do 2100. kao što se dosad predviđalo, po novom znanstvenom istraživanju o učincima globalnog zagrijavanja objavljenom u četvrtak u Sjedinjenim Državama

WASHINGTON - "Površina Arktičkog oceana prekrivena ledom potkraj ljeta bi 2040. godine mogla iznositi oko milijun četvornih kilometara, nasuprot današnjih 4,6 milijuna", tvrde autori istraživanja s Državnog sveučilišta Washington (UW) i Američke oceanske i atmosferske uprave (NOAA).

Istraživači su primijenili modele predviđanja koji uzimaju u obzir najnoviji razvoj ledenog pokrova na Arktiku, koji je doživio "spektakularno smanjenje" potkraj ljeta 2007. i 2008. kad je površina leda dosegla 4,3 i 4,7 milijuna km četvornih.

Prosjek tih šest modela "daje naslutiti kako bi Arktik praktički mogao ostati bez leda za 32 godine", po istraživanju Muyina Wanga, klimatologa UW-a u Seattleu i oceanografa NOAA-e Jamesa Overlanda. Prethodni modeli napravljeni 2007. taj su rok predvidjeli tek na kraju stoljeća.

Na kartama koje ilustriraju njihova predviđanja, dvojica znanstvenika pokazuju Sjeverni pol potpuno bez leda u ljetnom razdoblju. Led bi se zadržao samo na sjeveru Kanade i na Grenlandu gdje je taj pokrov puno deblji.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još