SAD JOŠ RAZMATRA

London za sankcije Iranu, Rusija protiv, Njemačka zabrinuta

09.11.2011 u 22:00

Bionic
Reading

Nakon što je UN-ova agencija za atomsku energiju (IAEA) optužila Iran da je radio na razvoju nacrta nuklearnog oružja, službeni London zatražio je u srijedu uvođenje oštrijih sankcija protiv Teherana, dok im se Rusija protivi, a Njemačka izražava zabrinutost zbog naravi iranskog nuklearnog programa

'UN i EU su već uveli dosad neviđene sankcije Iranu. Želimo osigurati njihovu punu primjenu kako bismo zatvorili 'rupe' i onemogućili trgovinu s Iranom. Razgovaramo o jačanju toga pritiska, kao i o budućim jednostranim mjerama ako Iran ne bude ispunjavao svoje obveze', rekao je britanski ministar vanjskih poslova William Hague u parlamentu.

'Razmatramo dodatne mjere protiv iranskog financijskog sektora, naftnog i plinskog biznisa, kao i protiv pravnih i fizičkih osoba povezanih s nuklearnim programom', dodao je Hague.

Moskva, pak, ističe da neće poduprijeti nove, oštrije sankcije protiv Irana. 'Bilo kakve nove sankcije u međunarodnoj zajednici će se doživjeti kao instrument za promjenu režima u Iranu. Taj je pristup za nas neprihvatljiv, a ruska strana ne namjerava razmatrati takve prijedloge', prenosi Interfax zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Genadija Gatilova.

Njemačka vlada smatra da izvješće IAEA-e, u kojem se navodi da je Iran radio na nacrtu atomske bombe i da tajna istraživanja možda još traju, pojačava zabrinutost oko njegova nuklearnog programa.

'Njemačka vlada već je dulje vrijeme zabrinuta zbog razvoja iranskog nuklearnog programa i njegovog stvarnog karaktera. Sadržaj izvješća značajno povećava tu zabrinutost', rekao je vladin glasnogovornik Steffen Seibert

Iran spreman na nuklearne pregovore?

Iran je spreman sudjelovati u pregovorima sa svjetskim silama o svome nuklearnom programu, no samo ako ostale strane pokažu dužno poštovanje, izjavio je u srijedu glasnogovornik iranskoga nuklearnog programa.

'Uvijek smo govorili da smo spremni na pozitivne i korisne pregovore, no, kao što smo ponavljali, uvjet da bismo bili uspješni je da u njih uđemo ravnopravno i uz poštivanje prava države', rekao je Ramin Mehmanparast za web izdanje televizije Al-Alam.

Mehmanparast je za izvješće UN-ove agencije za atomsku energiju (IAEA) rekao da je riječ o najnovijem pokušaju SAD-a da ocrni Iran.

On je dodao da nastavak pregovora, koji bi ako budu uspješni mogli dovesti do ublažavanja sankcija, ovisi o ponašanju drugih država.

'Mi ćemo pratiti njihovo ponašanje i poteze i na temelju toga donijeti konačnu odluku', rekao je Mehmanparast. 'Ako osjetimo da je situacija zrela za konstruktivne razgovore, odgovorit ćemo', dodao je.

SAD, Velika Britanija i Francuska objavile su kako razmatraju pooštravanje sankcija protiv Irana.

SAD razmatra nove sankcije Iranu

Nakon izvješća Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o nastojanjima Irana da proizvede atomsku bombu, SAD je u srijedu najavio da će razmisliti o 'dodatnom pritisku' na vlasti u Teheranu, javlja AFP.

'To su vrlo teške tvrdnje i optužbe i Iran konačno mora na vjerodostajan i transparentan način komunicirati s IAEA kako bi odgovorili na bojazni koje se spominju u izvješću', kazao je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner.

'Razmatramo načine dodatnog pritiska na Iran', dodao je.

U svom je izvješću Agencija izrazila 'ozbiljnu zabrinutost' zbog razvoja iranskog nuklearnog programa, tražeći od Irana 'vjerodostojne' informacije o aktivnostima vezanim uz atomsko naoružanje.

Velike sile, 'šestorka' iz skupine 5+1 (Njemačka, Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Rusija) nesuglasno su reagirale na izvješće IAEA. Pariz i London zagovaraju nove, oštre sankcije protiv Irana dok je Rusija dala do znanja da neće podržati nove sankcije protiv te zemlje, ocjenjujući da u izvješću IAEA nema nikakve, značajno nove informacije.

Od 2007. UN je Iranu u četiri navrata uvodio gospodarske i financijske sankcije, ali je SAD otišao puno dalje od sankcija koje je propisao UN.