ZBOG NAPADA U SARAJEVU

Policija provodi raciju u Gornjoj Maoči

29.10.2011 u 18:57

Bionic
Reading

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) u subotu su upali u selo Gornja Maoča kod Brčkog, sjedištu zajednice radikalnih islamista vehabija, započevši temeljitu pretragu kuća koje se tamo nalaze, izvijestili su lokalni mediji u BiH

Riječ je o selu u kojemu je neko vrijeme boravio Mevlid Jašarević, počinitelj terorističkog napada na američko veleposlanstvo u petak u Sarajevu.

Glasnogovornik policije distrikta Brčko Halil Emkić potvrdio je kako su agenti SIPA-e nalog za pretragu područja Gornje Maoče dobili od Tužiteljstva BiH koje je preuzelo istragu o napadu u Sarajevu.

Lokalna policija Brčkog nije uključena u ovu akciju.

U selu Gornja Maoča godinama je bila smještena brojna zajednica vehabija čiji su članovi tamo živjeli s obiteljima.

Na čelu zajednice godinama je bio Nusret Imamović poznat po izjavi da samoubilački napadi nisu zabranjeni u islamu.

Imamović je opet povezan s Muhamedom Porčom, hafizom (islamskim učenjakom) iz Beča.

Jašarevićeva tetka Mevlida izjavila je kako se njen nećak koji je jedno vrijeme živio u Austriji upravo u toj zemlji i povezao s pristalicama vehabijskog pokreta.

Vehabije u Gornjoj Maoči nisu priznavale bosanskohercegovačke zakone, a lokalni mediji izvijestili su kako čak i djeca uče po nastavnim planovima kakvi se koriste u Jordanu.

Jake policijske snage su u veljači 2010. provele veliku raciju u ovom izoliranom selu pronašavši tada manju količinu oružja.

List Dnevni avaz u subotu je objavio kako je Mevlid Jašarević  u Gornjoj Maoči bio u drugoj polovici 2010. te u više navrata ove godine družeći se pri tom s istaknutim članovima lokalne vehabijske zajednice.

List navodi kako je tamo opažen i stanoviti Sejad Plojović podrijetlom iz Novog Pazara u Srbiji koji sada živi u Zagrebu.