BOJ PROTIV JAPANA

Brigitte Bardot objavila rat kitolovcima

25.10.2011 u 13:12

Bionic
Reading

Slavna francuska glumica Brigitte Bardot zatražila je od Japana da prekine 'krvavu kampanju' lova na kitove na Antarktici i da se radije pobrine za napuštene životinje u sigurnosnoj zoni oko nuklearke Fukušime

U otvorenom pismu japanskom premijeru Yoshihiku Nodi Bardot upozorava na 'nedolično' povećanje budžeta za izlov kitova od 27 milijuna dolara, u času kada 'međunarodna zajednica organizira pomoć za stradale u cunamiju' na sjeveroistoku Japana.

'Kitovi su ugroženi i ubijanje svake životinje je zločin prema bioraznolikosti', nastavlja predsjednica Zaklade Brigitte Bardot koja podsjeća da je francuska vlada početkom mjeseca osudila nastavak takozvanog znanstvenog lova na Antarktici.

'Znanstveni lov' na kitove dopušta Međunarodno povjerenstvo za kitove (CBI) koje ipak zabranjuje svaki komercijalni izlov kitova.

'Neka se nitko ne zavarava: Japan lovi u komercijalne svrhe', upozorava nekadašnja glumica veoma aktivna u zaštiti životinja.

Bardot je usto najavila da će se njezina zaklada ove godine pridružiti kampanji Sea Shepherda protiv japanskih 'smrtonosnih flota' koje za nekoliko tjedana trebaju krenuti put Antarktike.

'Nasuprot vašim ratnim brodovima bit će flota Sea Shepherda mog prijatelja, kapetana Paula Watsona koji će zapovijedati trimaranom 'Brigitte Bardot', zaduženom za suzbijanje krivolovaca, morskih ubojica', piše Bardot.

Zaklada Brigitte Bardot i Sea Shepherd udružili su se radi financiranja kupnje trimarana nazvanog po imenu poznate glumice.

Glumica na kraju traži od Node da 27 milijuna dolara prenamijeni u korist japanskih građana, a jedan dio novca da iskoristi za 'spašavanje životinja osuđenih na ugibanje u strašnim uvjetima'.