MERKEL S MINISTRIMA FINANCIJA

'Do srijede dogovor oko rješavanja dužničke krize'

22.10.2011 u 20:46

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u subotu navečer da su ministri financija zemalja eurozone postigli napredak u pravcu dogovora za rješavanje dužničke krize

'Ministri financija postigli su napredak i do srijede možemo očekivati da ćemo ispuniti naše ambiciozne ciljeve', rekla je Angela Merkel po dolasku na sastanak čelnika Europske pučke stranke.

U Bruxellesu se od petka popodne održava cijeli niz sastanaka kako bi se dogovorilo sveobuhvatno rješenje za dužničku krizu u eurozoni. U subotu su se ponovno sastali ministri financija eurozone.

U nedjelju će se održati dva summita - najprije skup svih 27 zemalja članica, a zatim samo šefova država ili vlada 17 zemalja eurozone. Svi ti pripremni sastanci trebali bi omogućiti donošenje dalekosežnih odluka na novom summitu eurozone u srijedu navečer.

Merkel će u subotu ranije napustiti sastanak sa svojim stranačkim kolegama iz Europske pučke stranke kako bi se sastala s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyem. Na tom će sastanku biti predsjednik euroskupine Jean-Claude Juncker, predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, Europske komisije Jose Manuel Barroso, Europske središnje banke Jean-Claude Trichet i povjernik za monetarne i ekomske poslove Olli Rehn.